друкувати


Свою вправність демонстрували прикарпатські рятувальники

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-09 12:30:36

З настанням туристичного сезону мешканці Прикарпаття все частіше полишають розпечені, задушливі міста і перебираються в лоно матінки-природи. Комусь до снаги прохолодна водичка і пляжна засмага, а хтось пакує рюкзаки і прямує шукати освіжаючої прохолоди на гірських схилах.

Тим не менш, не завжди відпочинок залишає по собі лишень приємні спогади. Часто-густо як на воді, так і в горах на нерозважливих туристів чигає біда. Так, за інформацією управління МНС в Івано-Франківській області за минулий рік та протягом перших п’яти місяців цього року допомоги рятувальників потребували 673 заблукалих і травмованих туристів, в тому числі 42-вом було надано першу долікарську медичну допомогу, за цей же період в 107 випадках горе-туристів довелося рятувати з водного полону. При цьому для 21 людини, в тому числі 5 дітей цьогорічне купання закінчилось трагічно.

Довести, що в разі біди відпочивальники не будуть кинуті напризволяще поставили собі за мету співробітники Івано-Франківського гірського пошуково-рятувального загону та Івано-Франківського річкового координаційного аварійно-рятувального центру МНС України, які провели днями показові навчання з порятунку людей в умовах гірської місцевості та на водних об’єктах. Враховуючи специфіку роботи задіяних рятувальних підрозділів, навчання відбувалися в два етапи. На першому етапі гірським рятувальникам довелося надавати допомогу групі умовно травмованих альпіністів. При цьому були використані різні способи евакуації потерпілих з гірських схилів та переправи через водні перешкоди в безпечне місце: за допомогою альпіністського спорядження, рятувальної косинки, спеціальних рятувальних нош, круто похилої переправи та катамаранів. На другому етапі водолази Річкового координаційного аварійно-рятувального центру продемонстрували способи пошуку потопельників: із застосуванням водолазного спорядження (гідрокостюм, маска, дихальний апарат) та методом тралення з борту моторного човна.

В ході навчань усі поставлені цілі було досягнуто, проте це не знімає проблеми нещасних випадків на відпочинку в корені. Адже проблема, як вважають рятувальники, полягає в ментальності туристів, як часто-густо уперто не бажають дотримуватись встановлених правил.

Так, як стверджує командир Івано-Франківського гірського пошуково-рятувального загону Олег Ковтун, збираючись в гірські походи, необхідно пам’ятати, що гори слід насамперед поважати. «Авантюрні проходи, - говорить рятувальник, - робити не треба. Якщо не знаєте гір, нема чого туди йти». Якщо ви все ж таки зібрались у похід, найперше, що радить пан Ковтун зробити, - це зареєструватись у гірських рятувальників, щоб, в разі чого, їм було відомо як про саму групу, так і про маршрут її руху. Крім того, не варто підніматися в гори людям з серцевими захворюваннями, хворобами органів дихання із дихальною недостатністю, а також при гострих захворюваннях та інших хронічних захворюваннях в стадії загострення. Виходячи на маршрут, необхідно звернути увагу на свій одяг. Він повинен бути максимально наближений до спортивного. Для пересування в горах варто підібрати відповідне взуття. При входженні в ліс у разі грози потрібно обов’язково вимкнути мобільні телефони, радіоприймачі та інші прилади, які можуть спричинити ураження блискавкою.

«Якщо ж вже біда сталася і людина заблукала, - продовжує командир гірських рятувальників, - головне робити все, що б не замерзнути – насамперед побільше рухатись. І обов’язково зв’язатись з рятувальною службою».

В свою чергу, найпоширенішими причинами загибелі людей на водних об’єктах є, за словами начальника Івано-Франківського річкового координаційного аварійно-рятувального центру Миколи Галька, купання в необладнаних місцях, споживання перед купанням спиртних напоїв, не виконання елементарних правил збереження життя на воді, купання дітей без дозволу батьків тощо, а також несвоєчасний початок купального сезону. «Купальний сезон, - розповідає пан Галько, - необхідно починати, коли температура повітря тримається на рівні не менше 26 градусів протягом тижня. Це дає змогу воді повністю прогрітись. Натомість дуже часто, люди йдуть купатись, коли вода прогрілась лишень у верхніх шарах. Нижче вона ще холодно. Щойно людина потрапляє на межу між цими шарами, її хапає судома, що призводить до загибелі». Якщо ж вже сталася біда і людина відчуває, що тоне, головний водолаз області рекомендує не губитись зробити все, щоб привернути до себе увагу оточуючих, а відтак наблизити порятунок.

Автор: Сергій БІЛИЙ