друкувати


Чітко встановлена межа убезпечить від земельних спорів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-08 02:30:25

З часу роздержавлення і приватизації земель було передбачено, що їх межі закріплюються межовими знаками. До сьогодні це були звичайні дерев’яні кілочки чи відрізок металу. Однак цього року земельна служба України визначила вид загальнодержавного межового знаку.

Він виготовлений з пластикового матеріалу (термо- та вологостійкого), круглої форми, білого кольору. На ньому – герб України, а також серія і номер. Кожен знак матиме свій унікальний номер – один на всю територію України та унікальний ідентифікаційний штрих-код. Тобто його буде неможливо підробити і важко знищити.

На бетонних чи асфальтних поверхнях, де це може заважати рухові транспорту чи пішоходів, буде встановлено тільки марку, яка шурупами втягується в поверхню.

Орієнтовна ціна за однин знак становить 50 грн. Його постачальником є держпідприємство «Центр державного земельного кадастру», а отримувати їх будуть землевпорядні організації.

Хочемо заспокоїти власників ділянок, що вже мають акти, - ніхто не має права примусити вас закріплювати межі ділянок новими знаками. Раніше встановлені межові знаки є легітимними і можуть бути встановлені нові тільки за бажанням власника, а от нові земельні ділянки, які будуть відводитись, - ті вже позначатимуть на місцевості винятково новими межовими знаками.

Кожному власнику не обов’язково встановлювати знаки на всіх «поворотних точка» своєї ділянки. Сусіди можуть оплатити вартість знаків на спільній межі разом, а співвласники ділянки – за згодою – не розмежовувати свою, а тільки визначити її зовнішні контури. Якщо кордони збігаються з природними і штучними спорудами і рубежами, межові знаки теж не можна встановлювати. Так, наприклад, інструкція передбачає так, де межа закріплена бетоном (скажімо, є огорожа чи стовп електропередач), тоді на них наноситься позначка фарбою. Це передбачено для того, щоб здешевити встановлення громадянам встановлення межових знаків.

Джерело: Прес-служба Головного управління Держкомзему у області