друкувати


Сертифікати на проходження ЗНО отримали не всі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-07 03:30:30

Під час другої сесії тестування з української мови та літератури (2, 3 червня) спостерігачами ОПОРИ було виявлено непоодинокі випадки, коли абітурієнти не змогли взяти участь у ЗНО через відсутність сертифікатів.

Нагадуємо, що сертифікат, паспорт чи свідоцтво про народження та запрошення є обов’язковими документами, які повинен мати при собі кожен учасник тестування. Подекуди абітурієнти забували їх вдома, тому на законних підставах їм було відмовлено в пропуску до пункту тестування. Втім, спостерігачі зафіксували близько 40 усних заяв у 4 областях про те, що абітурієнти взагалі не отримали сертифікат від Українського центру оцінювання якості освіти, тому  і не змогли його взяти.

ОПОРА спробувала з’ясувати обставини справи. Цьогоріч сертифікати розсилалися через відділення Укрпошти рекомендованими листами з врученням. В минулому сертифікати направлялися до регіональних центрів оцінювання якості освіти, звідки їх самостійно забирали учасники тестування. Потенційні ж абітурієнти 2011 року власноручно писали заяви щодо своєї участі у ЗНО, де вказували контактну адресу та телефон. Після розповсюдження сертифікатів Укрпошта повернула до УЦОЯО 2639 листів, що було переважно пов’язано з неправильно вказаними адресами абітурієнтів. Українському центру оцінювання якості освіти разом з регіональними центрами вдалося встановити точні контакти 2085 з числа повернутих листів. Втім, дані ще 556 абітурієнтів залишилися невідомими досі. Найбільше остаточно втрачених сертифікатів виявлено в областях, що підпорядковані Дніпропетровському регіональному центру – 143, на другому місці Одеський – 114, третє за Сімферопольським – 68.

ОПОРА звернулася до Українського центру оцінювання якості освіти з запитанням, чи не залишилися сертифікати не доставленими з інших причин. Як виявилося 1 сертифікат в Севастополі, 3 – Донецькій, 5 – Луганській областях залишилися випадково на Укрпошті, що, сподіваємося, стане предметом внутрішнього розслідування. Втім, досить дивним є те, що абітурієнти, які не отримали документів, протягом двох місяців не спробували жодним чином з’ясувати ситуацію і просто з’явилися на тестування без них.

ОПОРА просить абітурієнтів, що втратили, чи не отримали сертифікати, в письмовій формі звернутися до УЦОЯО щодо видачі дублікатів документів. Таким чином можна ще спробувати скористатися конституційним правом на рівний доступ до освіти та взяти участь у додаткові сесії ЗНО, що відбудеться з 27 червня по 5 липня 2011 року.

Детальніша інформація:

Ольга Айвазовська

063-617-97-50

044-286-26-70 

Довідково: Спостереження відбувається в рамках національної кампанії моніторингу ЗНО за сприяння Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance). ОПОРА зареєструвала 463 громадські спостерігачі, що працюватимуть у 12 областях України та забезпечать моніторинг від 75% до 25% пунктів тестування.

До уваги ЗМІ! Зателефонувавши на гарячу лінію організації за номером (044) 225 32 81 можна отримати кваліфіковану допомогу чи повідомити про порушення. ОПОРА сподівається, що зможе допомогти захистити права тих абітурієнтів, які прагнуть чесно отримати студентський квиток. Якщо ви хочете стати нашим інформаційним партнером та безкоштовно розмістити банер з телефоном гарячої лінії, то просимо повідомити нас про це за адресою info@opora.org.ua. Зі свого боку ОПОРА завжди буде готова надати Вам найсвіжішу інформацію щодо моніторингу ЗНО чи вступної кампанії, допомогти підготувати інформаційний матеріал, розмістити банер соціально-відповідальних ЗМІ на своєму сайті за адресоюwww.opora.org.ua