друкувати


Новації Податкового кодексу України: Автоматичне відшкодування ПДВ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-03 11:30:16

Платники ПДВ, які задекларували бюджетне відшкодування згідно з нормами Податкового кодексу України, можуть претендувати на автоматичне відшкодування ПДВ з бюджету. Але для цього платнику треба відповідати одночасно критеріям передбаченими п. 200.19 Податкового кодексу:

1. Не перебувати в судових процедурах банкрутства;

2. Юридичні та фізичні особи – підприємці включені до Єдиного державного реєстру і до цього реєстру стосовно них не внесено записів про:

а) відсутність підтвердження відомостей;

б) відсутність за місцезнаходженням (місцем проживання);

в) прийняття рішень про виділ, припинення юридичної особи, підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця;

г) визнання повністю або частково недійсними установчих документів юридичної особи чи змін до установчих документів юридичної особи;

д) припинення державної реєстрації юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи та стосовно таких осіб відсутні рішення або відомості, на підставі яких проводиться державна реєстрація припинення юридичної особи – підприємця.

3. Частка операцій із нульовим ПДВ у загальному обсягу поставок за попередні 12 місяців сукупно перевищує 50%.

4. Загальна сума розбіжностей між задекларованими податковим кредитом і зобов’язаннями, показаними контрагентами, не більше 10% заявленого відшкодування.

5. Середня зарплата працівників не менше ніж у 2,5 рази перевищує мінімальну в кожному з останніх чотирьох звітних податкових періодів (кварталів).

6. Платники мають один з наступних критеріїв:

а) або чисельність найманих працівників перевищує 20 осіб у кожному з останніх чотирьох звітних періодів;

б) або залишкова балансова вартість (за даними податкового обліку) основних фондів для ведення задекларованої діяльності має перевищувати суму заявленого до бюджетного відшкодування за попередні 12 календарних місяців;

в) або рівень визначення податкового зобов’язання з податку на прибуток до сплати до бюджету (відношення сплаченого податку до обсягів отриманих доходів) вищий від середнього по галузі в кожному з останніх чотирьох звітних податкових періодів (кварталів).

7.  Платники не мають податкового боргу.

Визначення відповідності платника податку зазначеним критеріям проводиться в автоматизованому режимі протягом 15 календарних днів після граничного терміну подання звітності.

Запровадження автоматичної системи повернення податку на додану вартість дає можливість податковим органам здійснювати в оперативному режимі своєчасне відшкодування податку на додану вартість сумлінним платникам.

По Коломийській ОДПІ з початку року 5 підприємств відшкодувальників заявили до відшкодування 559,2 тис.грн.. Відшкодовано на розрахункові рахунки станом на 01.06.2011р. – 627,9 тис.грн.

Джерело: Відділ адміністрування ПДВ Коломийської ОДПІ