друкувати


«Привід до війни» – генеральний план

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-01 10:30:50

Донести народу інформацію генеральні плани українських міст, місцеві бюджети та комунальні тарифи поставили собі за мету активісти ВМГО «Демократичний альянс», направивши на підставі новоприйнятого Закону «Про доступ до публічної інформації» відповідні запити в органи місцевої влади та місцевого самоврядування.

Про це розповів днями голова Івано-Франківської обласної структури організації Тарас Случик. З його слів, дані про місцеві бюджети та тарифи ініціаторам запитів,хоча й не без претензій до якості інформації, про вдалось отримати. В той же час, найбільшою проблемою даної кампанії стало отримання генеральних планів міст. Влада за будь-що намагалась віднайти причини для відмови: одні мотивували відмову тим, що дана інформацію має гриф «для службового користування», інші відповідали, що не мають змоги ознайомити з генеральним планом, оскільки останній передано на збереження до обласної чи районної адміністрації і т.п.

Це дало підстави «демальянсівцям» зробити висновок про те, що влада свідомо приховує такі докумети, оскільки чимало об’єктів, запланованих до будівництва, є непопулярними в народі (через свою шкідливість, ліквідацію зелених насаджень тощо), а відтак публікація генпланів може викликати акції протесту громадськості, які не дадуть змогу їх звести.

Зі слів пана Случика, активісти його організації вже звернулись зі скаргами з даного приводу до Адміністрації Президента. Вони також мають намір повторно направити запити в місцеві владні структури, направши копії таких запитів до Адміністрації Президента. Якщо ж і повторні звернення не будуть задоволені, члени «Деальянсу» мають намір звернутись з позовами до суду та вдатись до громадських протестів.

Автор: Сергій БІЛИЙ