друкувати


Чергову чорну пляму історії Прикарпаття викрили місцеві дослідники

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-05-25 12:30:21

Чергову чорну пляму історії Прикарпаття викрили місцеві дослідники. Місце масових поховань, що може сміливо конкурувати із сумнозвісним Дем'яновим Лазом, виявили неподалік Тисмениці, у селі Пшеничники.

Розкопки у цій місцевості, каже знаний на Західній Україні судмедексперт Омелян Левицький стали чи не найважчими. Найбільшим випробуванням є площа досліджень. Згідно переказів очевидців, з 1939 по 1941 роки у Пшеничниках перебував гарнізон НКВД. Саме сюди звозили тіла вбитих в'язнів з 3-х прикарпатських тюрем — Станіславської, Тисменицької та Тлумацької. Місце масових поховань — урочище Підгорище на околиці села — знайшли завдяки геосканеру.

Восени минулого року учасники наукової експедиції виявили тут рештки 170 жертв тоталітарних режимів СРСР та Німеччини. Нещодавно розкопки відновили. Результати вражаючі — за 2 тижні знайдено ще 100 тіл. У тілах загиблих — різноманітні гаки та інші гострі металеві предмети. Це наочні свідчення нелюдських катувань ув'язнених. Згідно аналізу знахідок чимало жертв були розчленовані. Ще один важливий факт — рештків одягу на більшості тіл не виявили. Вбрання залишали у в'язницях. Після ретельного дослідження рештків скалічених людських життів їх, переконані ініціатори розкопок, варто перепоховати — тепер уже належно, за християнськими обрядами. До речі, у дослідницьких роботах неабияк допомагають студенти-семінаристи. У свою чергу священнослужителі вже запропонували організувати живий ланцюг між Дем'яновим Лазом та Пшеничниками.

Джерело: Радіо «Західний полюс»