друкувати


Порядок сплати земельного податку фізичною особою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-05-23 09:30:07

Відповідно до статті 286 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VІ. підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

Згідно з пунктом 286.5 статті 286 Податкового кодексу нарахування фізичним особам сум податку проводиться податковими органами, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за формою, встановленою у порядку, визначеному статтею 58 цього Кодексу.

У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня поточного року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником - починаючи з місяця, в якому у нового власника виникло право власності.

У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року податковий орган надсилає повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності. Згідно з пп. 287.5 статті 287 Податкового кодексу податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до п.2 ст.287 Податкового кодексу облік фізичних осіб-платників податку і нарахування відповідних сум проводяться щороку до 1 травня.

Джерело:  Відділ адміністрування податків з фізичних осіб Коломийської ОДПІ