друкувати


В отруєнні риби в Калуському районі підозрюють ТзОВ «Даноша»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-05-19 02:30:50

Масове отруєння риби в притоці Дністра – потічку Буркачі на Калущині могли бути спричинені викидами ТзОВ «Даноша». До такої думки схиляються мешканців територій, прилеглих до екологічного лиха, а також керівники природоохоронних структур.

Перші ознаки мору річкової фауни помітили мешканці села Сівка-Войнилівська Калуського району ще 15 травня. «В неділю в потічку були поодинокі дохлі рибини, - розповідає голова Сівко-Войнилівської сільської ради Оксана Галка, - а вже в понеділок рибу побачили на березі біля містка. Були там невеликі щупачки, верхоплавка, карасики. На місце приїжджали і рибінспекція і санітарні служби з Івано-Франківська та Калуша». Зі слів, пані Галки, людей шокував даний випадок, адже потічок Буркач впадає у Дністер. Крім того, люди переживають за свої пасовиська, які прилягають до річки.

Для з’ясування причин та обставин надзвичайної події в районі Сівки-Войнилівської побували оперативні групи обласної рибоохоронної інспекції, працівники санітарних та екологічних служб, екологічної прокуратури, слідчо-оперативна група УМВС. Ними відібрано на аналіз проби води та зразки риби, проводяться слідчі дії. Як одну з найвірогідніших версій потрапляння отрути у воду, як зазначалось, правоохоронці вважають викиди з свиноферм ТзОВ з датськими інвестиціями «Даноша». Як стверджує О.Галка, господарські об’єкти підприємства розташовані в якихось 150 метрів від витоку потічка. Втім, до закінчення слідства про винуватців говорити зарано.

Зі слів начальника обласної рибінспекції Ігоря Стефурака, в разі встановлення винних в отруєнні риби, на них чекають чималі штрафні санкції від екологічної прокуратури та штраф за завдані збитки. За попереднім розрахунком рибінспекції збитки становлять не менш, як 100 тисяч гривен.

Автор: Сергій БІЛИЙ