друкувати


Що стоїть на заваді проведенню журналістських розслідувань?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-05-18 11:30:36

Висновки від процесу проведення журналістських розслідувань учасниками проекту «Сприяння розвитку журналістських розслідувань у місцевій пресі»:

1. Труднощі під час проведення розслідувань

Проблеми, з якими учасники проекту стикались у ході діяльності, були приблизно однаковими. Інформатори неохоче діляться інформацією, властиво, бояться ділитися інформацією, а якщо діляться, то часто просять не посилатися на них як на джерело інформації. Це не залишає журналістам нічого іншого, як використовувати отриману інформацію з таких джерел на власний ризик. Страх наткнутися на судовий позов часто зупиняє журналістів на половині дороги до завершення розслідування, оскільки, відчуваючи брак правової підготовки, вони на наважуються публікувати інформацію.

Іншою спільною для всіх проблемою є те, що керівники структурних підрозділів органів влади уникають спілкування, державні установи неохоче надають інформацію, а якщо надають, то неповну або недостовірну. В результаті такої «відкритості» часто доводиться опиратись на інформацію, отриману в результаті неформальних розмов з нижчими за рангом посадовими особами. Особливо складно добувати інформацію, що стосується земельних ділянок та комунального майна.

Під час розслідувань учасники проекту також стикалися з тим, що посадові особи порушують процедуру надання інформації й не дотримуються передбачених законодавством термінів відповіді на запити, тому журналістам доводилось шукати осіб, що можуть вплинути на пришвидшення процесу відповіді на інформаційний запит та повноту цієї відповіді.

Найбільше труднощів виникало з отриманням інформації від правоохоронних органів, вони виявились найзакритішими з усіх органів. Їхні представники відмовляються розголошувати ту інформацію, яка може бути оприлюднена, особливо це стосується спроб дослідити кримінальні зв’язки героїв матеріалу. Певною мірою ці труднощі вдавалося долати за рахунок обіцянок оприлюднювати інформацію анонімно.

Вищезазначені речі свідчать про те, що державні органи всіляко уникають надання суспільно значимої інформації. Оскільки у всіх випадках найбільше проблем виникало з отриманням інформації від державних установ, а це свідчить про певну закритість даних установ та небажання забезпечити вільний доступ до відкритої інформації. Єдиноможливим способом вирішення проблеми є підвищення правової обізнаності журналістів.

2. Наявність компетенції

Розглядаючи питання компетенції, треба сказати, що вона у різних учасників проекту проявлялась у різних напрямках. Якщо спробувати узагальнити, то можна дійти висновку, що найбільше компетенції було проявлено у способах збору інформації – це якщо мова йде про журналістів, а якщо говорити про представників неурядових організацій, то найбільш компетентними вони себе відчували в темах, які є профільними у діяльності їхніх організацій.

3. Брак компетенції

Цей пункт можна окреслити браком тематичної компетенції. Не всі добре розбиралися в тих темах, по яких проводили розслідування. Це цілком нормальна річ, оскільки одна людина не може бути фахівцем у всіх галузях. Щоб це негативно не впливало на якість журналістського розслідування, можна дати наступні поради:

  • намагатися стабільно працювати в одній темі або в темах, пов’язаних між собою;

  • перед тим як братися за проведення розслідування, добре вивчити тему розслідування;

  • звертатися за коментарями і висновками до експертів

У цьому пункті додаткову увагу треба приділити представникам громадських організацій, які, не маючи необхідного досвіду, стикалися з проблемами узагальнення отриманої у результаті розслідування інформації та підготовці матеріалу для публікації. Порада в цьому випадку може бути одна – звертатися за допомогою до журналістів і разом готувати матеріал.

4. У чому вбачають місію журналістського розслідування учасники проекту

У місії журналістського розслідування розбіжностей думок учасників проекту не було. Всі вважають, що основним наслідком розслідування має бути надання проблемі максимально широкого розголосу, для того щоб привернути увагу органів влади та спонукати їх до вирішення проблеми. Мова йде про широке і ґрунтовне інформування громадян про певну проблему, тим самим вплинути на прийняття суспільно важливого рішення або на скасування рішення, що суперечить суспільному інтересу чи інтересу певної територіальної громади.

Спонукати колег по перу і мікрофону розгортати порушену розслідуванням тему ширше і ґрунтовніше.

5. Потреби журналістів для розвитку жанру журналістських розслідувань у пресі

Найбільша потреба учасників проекту відчувається саме у кваліфікаційній підготовці, оскільки журналістське розслідування не такий простий жанр журналістики, як видається на перший погляд. Він потребує як повного розуміння того, що саме вважається розслідуванням, доброї правової підготовки, так і застосування інших жанрів журналістики, про що свідчать запити стосовно ґрунтовнішої підготовки у таких темах і напрямках:

  • технологія і етапи проведення розслідування;

  • особливості застосування у жанрі розслідування нових законів «Про інформацію» та «Доступ до публічної інформації»;

  • теоретична підготовка з написання інтерв’ю, репортажу та ін.;

  • правове забезпечення діяльності журналіста;

  • методи спілкування з правоохоронцями, чиновниками та агресивними особами, психологічні прийоми, завдяки яким можна добувати інформацію;

  • збір доказової бази.

Проект «Сприяння розвитку журналістських розслідувань у місцевій пресі» реалізовується Громадянською мережею ОПОРА за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Партнери проекту: Коломия ВЕБ Портал, газета «Інформатор», телеканал ZIK.