друкувати


Голова Івано-Франківської облради закликав не вивішувати червоні прапори

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-05-06 10:00:38

Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич вважає, що закон про вивішування 9 травня червоних прапорів, ухвалений парламентом, є антиконституційним, бо порушує статтю 20 Конституції, в якій чітко вказано, що є державними символами і подано опис державного прапора України.

«Якщо простою більшістю депутатів Верховної Ради прийнято, що поряд із державним прапором України на офіційних установах має висіти червоний  прапор неіснуючої радянської держави, який фальшиво камуфлюють під прапор перемоги, то це вже є порушенням Конституції. Як громадянин України я маю право не виконувати цей закон. Стаття 65 Конституції зобов’язує мене поряд з іншим робити все можливе, щоб не допустити непошанування символів нашої держави. Сам факт вивішування червоного прапора, прапора радянської тоталітарної держави, яка всіляко винищувала українську національну символіку, що пізніше стала символікою нашої держави — це вже є брутальним виявом  непошанування державного символу», — сказав Олександр Сич на сьогоднішньому брифінгу.

«Я, як громадянин, і як будь хто інший з громадян України, маю право не допустити непошанування української державної символіки.  65 стаття Конституції України говорить: «Захист Вітчизни,  незалежності  та  територіальної цілісності України, шанування її державних символів  є  обов'язком громадян України». Я виконую свій обов’язок і докладу максимум зусиль, щоб українські символи, зокрема український прапор, був належно пошанований і не був по-блюзнірському спрофанований вивішуванням червоних прапорів комуністичної імперії», — заявив Сич і нагадав, що Конституція України має найвищу юридичну силу у нашій країні.

Він повідомив, що як голова обласної ради докладе максимум зусиль, щоб виконати рішення обласної ради про заборону вивішування червоних прапорів.

«Я не підпишу жодного документа, які стосуються відзначення 9 травня і вивішування червоних символів. Як голова обласної ради я звертаюся до громадськості краю з закликом проігнорувати всі можливі заходи, паради й урочистості, які будуть відбуватися в цей день. Я всіх мешканців нашої області закликаю уникнути використання червоних прапорів,  щоб уникнути провокацій, спрямованих на порушення спокою, миру і стабільності на території нашої області. Я вживу всіх необхідних заходів, які будуть потрібні від мене, як від голови обласної ради, щоб на території області не було порушено спокою», — сказав Олександр Сич.

Також голова Івано-Франківської обласної ради вважає, що буде правильно, якщо президент заветує закон про використання червоних прапорів 9 травня. Олександр Сич каже, що якщо президент цього не зробить, це суперечитиме його заявам, що він робитиме все для того, щоб була консолідація в українському суспільстві і робитиме все можливе для здійснення курсу на євроінтеграцію.

«Зрозуміло, що прийняття цього закону перш за все спрямоване проти консолідації українського суспільства і якщо президент говорить про консолідацію і водночас підпише цей закон – це означатиме, що він непослідовний у своїх діях», — сказав Олександр Сич.

«Якщо президент говорить, що головним напрямком зовнішньої політики нашої держави є євроінтеграція, то він повинен знати, що прийняття цього закону суперечить цілому ряду постанов і декларацій ОБСЄ та Парламентської асамблеї  Ради Європи. Зокрема, це Празька декларація «Європейська свідомість і тоталітаризм», резолюція «Необхідність міжнародного засудження злочинів тоталітарних комуністичних режимів», резолюція «Возз’єднання розділеної Європи». У всіх цих резолюціях, які розвивають одна одну, мова йде про необхідність засудження комуністичного режиму як тоталітарного, про засудження намагань повернути символіку цього режиму та відбілювати історію від тих злочинів, які були вчинені цим режимом», — нагадав Олександр Сич.

Джерело: Газета «Репортер»