друкувати


Китайські інвестори обіцяють вирішити екологічні проблеми Калуша

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-05-05 04:30:42

Китайські інвестори обіцяють за власні кошти вирішити усі екологічні проблеми Калуша. Напередодні Прикарпаття відвідав Надзвичайний та Повноважний посол КНР в Україні Чжан Сіюнь та бізнес-актив цієї країни.

У Калуші китайські інвестори візьмуться будувати два нові підприємства. Мова йде про виробництво безхлорних калійних добрив а також зведення заводу з переробки розсолів Домбровського кар'єру. Таким чином іноземці обіцяють вирішити екологічні проблеми, які накопичувалися в регіоні десятки років. Також бізнесмени з Піднебесної за допомогою відходів Бурштинської теплоелектростанції готові ліквідувати підземні провалля. Наразі вони загрожують руйнуванням домівок кількох десятків тисяч калушан. Усі дії, запевняють інвестори, будуть екологічно безпечними.

Нові виробництва китайці обіцяють звести за два роки. Для цього готові виділити до півтора мільярда доларів США. Наразі початку будівництва перешкоджають дозвільні процедури. Їх українська сторона обіцяє пройти до кінця 2011. Між тим іноземці вже зацікавлені у кваліфікованих українських перекладачах. Тому вже в цьому році до Китаю на навчання поїдуть двоє місцевих студентів. З кожним роком їхня кількість зростатиме. Влада області має намір й надалі поглиблювати співпрацю з країною раннього сонця. Тому Івано-Франківщина незабаром підпише також договір про співпрацю з найрозвиненішою китайською провінцією — Шандунь.

Джерело: Радіо «Західний полюс»