друкувати


Молоді десантники уперше вийшли на полігон

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-04-29 12:30:03

Завершився дводенний польовий вихід військовослужбовців строкової служби 80 окремого аеромобільного полку 13 армійського корпусу, призваних до лав Збройних Сил України у ході призовної кампанії «весна-2011».

310 юнаків, які упродовж двох днів займалися на навчальних ділянках стрільбища Міжнародного центру миротворчості та безпеки, лише два тижні тому одягли військові однострої. Фактично, цей польовий вихід став їхнім першим важливим іспитом у війську.

Зі слів командира батальйону молодого поповнення майора Олександра Тимощука, вже наступної суботи, 7 травня особовий склад цього підрозділу складатиме Військову присягу. Тому за три тижні, які передують цій важливій події, молоді солдати елітної військової частини Сухопутних військ Збройних Сил України, мають опанувати теорію та виконати практично передбачені навчальною програмою елементи «курсу молодого бійця». Щоденно із ними проводились заняття зі стройової підготовки та вивчення Статутів ЗС України, вогневої, парашутно-десантної підготовки тощо. Адже після складання молодим поповненням аеромобільного полку Військової присяги, молоді солдати будуть розподілені по підрозділах, де одразу готуватимуться до здійснення першого стрибка із парашутом.

На стрільбищі заняття із бійцями «крилатої піхоти» були організовані на декількох навчальних місцях. Перед тим, як отримати дозвіл на практичне виконання вправ навчальних стрільб із автомата Калашникова, молоді солдати складали заліки із заходів безпеки та знання матеріальної частини стрілецької зброї. Розділившись на групи, практично виконували вправи із неповного розбирання та збирання АК-74 та спорядження автоматного магазина боєприпасами. Під керівництвом командирів взводів перевіряли та приводили до нормального бою особисту зброю, а також відпрацьовували порядок дій на вогневому рубежі. Згодом, отримавши бойові патрони, виконували дві вправи навчальних стрільб. Спочатку – вправу підготовчих стрільб у тирі по «грудній» мішені, на влучність, а після цього – першу вправу навчальних стрільб з АК-74 на іншій ділянці стрільбища.

Підбиваючи підсумки практичних занять із вогневої підготовки, командир батальйону молодого поповнення 80 оаемп майор Олександр Тимощук відзначив, що за результатами занять, молоді солдати показали себе вправними стрільцями. Офіцер розповів, що відмінні оцінки за практичне виконання вправ із вогневої підготовки отримали майже 20% особового складу батальйону. Ще35% бійців відстрілялись на оцінку «добре». Загалом, за виконання вправ начальних стрільб батальйон здобув тверду четвірку. І це зважаючи на те, що до армії більшість із молодих солдатів не мала жодного досвіду поводження зі зброєю!

– Звичайно, що три тижні - це доволі стислий термін для ґрунтовної первинної підготовки щойно призваних до війська юнаків. Однак до нашої військової частини потрапляють служити хлопці, які вирізняються серед своїх однолітків не лише відмінними фізичними показниками, але й своїми морально-діловими якостями. Адже у зв’язку із тим, що термін служби солдата-строковика складає один рік, часу на «розгойдування» у молодих солдатів не має. Із першого дня перебування у військовій частині вони активно включаються у навчальний процес. Отже здатність швидко навчатися – одна із обов’язкових чеснот для бійця-десантника, – зазначив заступник командира полку з виховної роботи підполковник Ігор Контерук.

Автор: Майор Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)