друкувати


Експерти заявляють про зменшення запасів цукру в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-04-29 09:45:12

До нового врожаю наявного в країні цукру не вистачить. Його запасів лишилося до початку літа.

Таку заяву зробив експерт з аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Висоцький

Згідно з даними УКАБ, в І кварталі поточного року в Україну було імпортовано всього 2,6 тис. т бурякового цукру, переважно з Білорусі.

"Це всемеро менше імпортованих обсягів даного продукту за аналогічний період попереднього року. Таку ж тенденцію можна прослідкувати й по інших видах цукру - глюкозі, фруктозі, цукрових сиропах, об'єми імпорту яких зменшилися втричі", - заявив Висоцький.

Також, за словами фахівця, упродовж першого кварталу поточного року не імпортувався в Україну тростинний цукор-сирець.

Торік за аналогічний період його завезли 21,8 тис. т. Україна при вступі в СОТ погодилася на щорічний імпорт по пільговому митному тарифу 267,8 тис. т цукру-сирцю.

"Імпортом цукру-сирцю займаються приватні компанії, передусім цукрові заводи. Наприкінці лютого нинішнього року Кабмін змінив умови ввезення. По-перше, імпортер повинен мати ліцензію Мінекономіки, яка діє протягом року, і підписані контракти. Тепер ще потрібно погодження від Мінагропрому і Держрезерву. До 22 березня проводили конкурс на отримання ліцензій. Тому у першому кварталі через адміністративні неузгодження імпортери практично не могли працювати", - зазначив Висоцький.

На думку експерта, ці ускладнення спричинені намаганням чиновників покращити контроль за імпортом цукру, щоб мати точні дані щодо обсягів завезеної продукції і резерву. Таким чином держава хоче впливати на цінову кон'юнктуру ринку.

"На даний момент дефіциту цукру в Україні нема. Але у той час, коли світові ціни на цукор упали, у нас за місяць вони піднялися в опті від 8 тис. грн за тонну до 8750. Виробники бачать, що імпорт зупинився, тому підвищують вартість продукту, бо запаси зменшуються. До нового врожаю, тобто до вересня, наявного в країні цукру не вистачить. Його запасів лишилося до початку літа", - зробив прогноз Висоцький.

Як відомо, Антимонопольний комітет домігся від учасників ринку цукру зниження оптово-відпускних і роздрібних цін на продукцію. Згідно з вимогою відомства, вони були приведені до економічно обґрунтованого рівня. Виробники зобов'язалися дотримуватися зваженої цінової політики. Проте ціни все одно піднімаються.

Нагадаємо також, що раніше експерти заявляли, що через дефіцит ціна на цукор може збільшитися в півтора раза.

Джерело: ТСН