друкувати


Зі шкільної лави - до лав армійських!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-04-28 09:30:29

Під таким гаслом у Львові відбувся захід проведений особовим складом 165-го Територіального центру комплектування військовослужбовцями за контрактом та 80 окремого аеромобільного полку 13 армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України для учнів середніх та середньо-спеціальних навчальних закладів міста.

Близько 300 юнаків та дівчат, які навчаються у випускному класі, із 37 навчальних закладів відвідали розташування полку «крилатої гвардії», де упродовж декількох годин на власні очі мали змогу побачити, як організовані умови побуту, служби та повсякденної життєдіяльності військовослужбовців за контрактом, солдатів та офіцерів Збройних Сил України.

За словами начальника 165 Територіального центру комплектування військовослужбовцями за контрактом, ця акція була організована спільно із відділом освіти при обласній державній адміністрації із метою популяризації військової служби, зокрема, служби за контрактом, у молодіжному середовищі.

– Слід відзначити, що за останній рік зросла кількість бажаючих проходити військову службу за контрактом у Збройних Силах України. Якщо у аналогічний період минулого року ми після укладання відповідних контрактів відправили до армійських навчальних підрозділів близько 50 осіб, то у квітні 2011 року на військову службу за контрактом із нашого ТЦК скеровано 88 громадян України. Зараз із ними вже укладено контракт та їх відправлено до навчальних центрів на тримісячний курс підготовки, – розповів начальник 165 Територіального центру комплектування військовослужбовцями за контрактом підполковник Ігор Назарко.

За словами офіцера, за цей рік зусиллями особового складу 165 ТЦК у війська мають надійти 303 військовослужбовці за контрактом. Для цього від початку 2011 року із зацікавленими особами були проведені бесіди та семінари у центрах зайнятості, ведеться робота із громадянами України у військових комісаріатах під час приписної кампанії та постановки на військовий облік. Важливим фактором в інформуванні суспільства про переваги військової служби за контрактом підполковник Ігор Назарко назвав інформаційно-рекламну кампанію, яка була здійснена за підтримки місцевих засобів масової інформації. Опитування, проведене згодом серед потенційних кандидатів на військову службу за контрактом, показало, що значний відсоток молоді отримали таку мотивацію завдяки інформації із соціальної реклами по радіо, телебаченню та у пресі.

– Зауважу, що до нас приходить багато дівчат, які прагнуть служити у війську. На жаль, у Збройних Силах України не має настільки широкого спектру посад військовослужбовців за контрактом, які ми змогли б запропонувати жінкам. Із того переліку, який ми маємо сьогодні, лише 15% вакантних місць ми пропонуємо представницям прекрасної статі. А звернень від них уп’ятеро більше, аніж ми можемо розмістити. Зменшився й відтік існуючих кадрів. На нашу думку це пов’язано зі змінами у процесі підготовки військовослужбовців-контрактників. Якщо раніше кандидат укладав контракт та проходив первинну підготовку безпосередньо у військовій частині, де мав намір служити, то тепер він обов’язково має пройти тримісячний курс підготовки за військовою спеціальністю у одній із навчальних військових частин. Люди, які зважуються на цей крок, як правили, мають час усе обдумати, зважити власні бажання і можливості щодо військової служби. Тому остаточна мотивація осіб, які пройшли підготовчий курс, демонструє їхню готовність служити не лише один термін контракту, але й у подальшому укладати новий. Єдине виключення щодо скерування до навчальних підрозділів робиться для тих військовозобов’язаних рядового та сержантського складу, які вже мають за плечима досвід військової служи. Якщо упродовж п’яти років вони виявляють бажання повернутися до лав ЗС України та продовжити службу за тією військово-обліковою спеціальністю, за якою вони служили строкову, їх скеровують безпосередньо до військових частин без додаткової підготовки. Або пропонують на загальних підставах пройти перенавчання на інший ВОС, якщо потреби у їхній спеціальності на даному етапі не має. Для решти кандидатів виключень з існуючих правил не робиться, – розповів підполковник Ігор Назарко.

Під час заходу, школярі побували у клубі військової частини, де фахівці 165 ТЦК розповіли їм про те, яким чином можна вступити до лав ЗС України на контрактній основі, а офіцери відділення виховної роботи 80 окремого аеромобільного полку продемонстрували школярам фільм про повсякденне життя, службу та бойове навчання воїнів-аеромобілістів. Згодом, розділившись на декілька груп, учні оглянули розташування полку, подивилися, як працює парашутно-десантний комплекс частини, музей бойової слави Західного оперативного командування. Неабияке зацікавлення у них викликали заняття на навчальних точках, де військовослужбовці-контрактники полку розповіли їм про будову та принципи дії людських десантних парашутів та стрілецької зброї, яка перебуває на озброєнні Сухопутних військ ЗС України.

Автор: Майор Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)