друкувати


Прикарпатські селяни не знають про цьогорічні дотаційні програми уряду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-04-27 11:30:15

Прикарпатські селяни не знають про цьогорічні дотаційні програми уряду. Так вважає голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк. У 2011 держава на сільське господарство дає 13 мільярдів гривень.

Левову частку у цій сумі займають форвардні закупівлі. Це схема, за якою влада закуповує продукцію селян. При цьому 50% від визначених угодою коштів держбюджет оплачує одразу, 20% -- перед збором урожаю, решту 30% -- після. У поточному році на форвардні закупівлі виділено більше 3 млрд грн. У такий спосіб уряд готовий закуповувати у селян пшеницю, жито, ячмінь, кукурудзу, цукор-пісок і гречку.

Також влада готова дотувати виробництва коров'ячого молока, м'ясної продукції та інших фермерських господарств. Найбільше можливостей прикарпатці мають у садоводстві. Уряд обіцяє відшкодовувати садівникам усі їхні витрати — від закупівлі саджанців до будівництва сховища для зібраних плодів. Чиновників, які не будуть агітувати людей користуватися дотаційними програмами уряду голова ОДА пообіцяв звільнити. Адже такі можливості, каже Михайло Вишиванюк, Прикарпаття втрачати не має права.

Джерело: Радіо «Західний полюс»