друкувати


"Газпром" скинув маску

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-04-16 10:00:44

19 квітня Ігор Сєчин, заступник голови російського уряду, обговорить з українськими урядовцями питання щодо формули ціноутворення на російський газ. Вочевидь, росіяни в обмін на "цінову знижку" вимагатимуть від України відмовитись від розміщення частини акцій "Нафтогазу" на міжнародній біржі та створити СП з "Газпромом".

Днями ЗМІ повідомили, що "Газпром" висунув Україні відповідний ультиматум. Фактично "Газпром" скинув маску, підтвердивши, що намагається отримати контроль над ГТС України для реалізації політичних інтересів Росії.

Невдоволення росіян "біржовими" намірами України означає, що метою створення СП з "Нафтогазом", на якому наполягає "Газпром", є тотальний контроль над українською ГТС, а не офіційно задекларовані турботи про надійне забезпечення російським газом європейців. Якщо "Газпрому" вдасться законсервувати енергетичну залежність України, то Кремль не гратиметься у демократію, а віддаватиме Києву прямі накази, які відповідають російським геополітичним інтересам.

В той же час, опір "Газпрому" намірам "Нафтогазу" виставити частину акцій на міжнародній біржі означає, що допуск міжнародних аудиторів у "газпромівські" справи не планується. На моє переконання, Росія зацікавлена у відсутності контролю за напівлегальними політизованими газовими оборудками "Газпрому", завдяки яким вона активно впливає на політику держав СНД. Якщо ЄС закриватиме очі на небажання "Газпрому" рухатися в бік прозорої економіки, то невдовзі стане жертвою тоталітарної політики російської монополії.

Юрій Костенко, народний депутат України