друкувати


До 50% земель в Карпатах – власність іноземного капіталу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-04-14 07:03:14

Покращення ситуації на земельному ринку в Карпатському регіоні фіксують сьогодні українські ріелтори.

Як повідомив вчора голова Української гільдії ріелторів – одного з трьох найбільших об’єднань фірм з продажу нерухомості – Юрій Площанський, сьогодні середня ціна за сотку землі в Карпатах становить 3,5 тисячі доларів США.

«Звісно, – зазначає ріелтор, – ціна за сотку, на приклад, десь в Буковелі, буде вищою, в той час як ціна десь в Микуличині становитиме 2-2,5 тисяч доларів. Але в середньому йдеться саме про таку суму».

Пан Площанський прогнозує, що в сучасних умовах, із скасуванням мораторію на продаж, земля буде продаватись і капіталізовуватись в ціні.

«Якщо в місті власники квартир, – говорить він, – йдуть на контакт і трошки знижують ціну, то власники земель не поспішають знижувати ціни і чекають на покращення ситуації. І це добре».

Покращенню ситуації на ринку землі сприятиме і запланована інвентаризація земельних угідь. «Держава, – продовжує Ю.Площанський, – оцінить кількість земель, які взагалі залишились в державній власності». Разом з тим, на думку ріелтора багато часу вже згаяно, бо ж за приблизними оцінками, до 50 % карпатських земель сьогодні де-факто вже перебувають у власності іноземних громадян, які отримали землю з використанням різних тіньових схем, як-от через договори оренди з пріоритетним правом викупу після зняття мораторію, договори міни тощо. В переважній більшості, – стверджує голова Гільдії, – йдеться про російський капітал.

Автор: Сергій БІЛИЙ