друкувати


До писанкарського мистецтва на Прикарпатті залучають мало не з пелюшок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-04-11 10:30:20

До писанкарського мистецтва на Прикарпатті залучають мало не з пелюшок. Наймолодшому учасникові цього незвичайного майстер-класу з розпису Великодніх яєць — лише 1 рік і 10 місяців.

Малята ще не зовсім вміють розмовляти. Але з маминою допомогою вже тримають у руках професійну писанкарську зброю — воскового писанка. Перші доробки юних майстрів, які цьогоріч прикрашатимуть родинні Великодні кошики, барвисті та кумедні. Перша дитяча писанка — це сімейна реліквія, яку батьки зберігатимуть не менш старанно, ніж молочні зуби улюбленого чада.

Кожна з них має глибинний зміст. Листочки символізують чоловічу енергію, ялинки — молодість, сонце — життя, рибки — давній християнський символ. Є й звичайнісінькі зірочки та метелики. Якщо малюки обирають сюжети та барви для писанок підсвідомо, то школярі-третьокласники уже готові створювати персональні обереги. Щоправда іноді вельми нетрадиційні. Купованим писанкам — ні! А от власноручним експериментам — впевнене так. Кожен українець має самостійно створювати писанки — переконана майстриня Іванна Равлюк. Навчає цьому мистецтву усіх охочих іванофранківців вже кілька років поспіль. Однак з такими юними учнями, зізнається, довелось займатися вперше. Традиційна прикарпатська писанка під силу лише дорослим. І здебільшого фахівцям, а не початківцям. Адже потрібна впевненість в руках — аби чіткі геометричні орнаменти не зіпсувала неперебачувана кривулька. Художні писанки від митців, в тому числі й на страусиних яйцях, — справжній взірець для початківців.

Джерело: Радіо «Західний полюс»