друкувати


Київ прийняв паломників з Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-04-09 01:00:51

Ще з апостольських часів прийшов до нас Великий піст – Чотиридесятниця. Благочестива традиція, яка спонукає нас до добрих справ, любові до ближнього і праці над собою. Вона дає нам можливість підготуватися до гідної зустрічі Світлого Воскресіння Христового, спрямувати всі свої думки та діяння у чисте й добре русло.

Саме Великий піст став дорогою до християнських духовних святинь стародавнього Києва для групи дітей, якими опікується Коломийський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Здійснюючи на цьому шляху мандрівку, ми маємо можливість оглянутися назад, вглиб віків, до пращурів наших – угличів, тиверців, полян, до джерел світла віри Христової, до витоків Церкви нашої – Первопрестольної, Київської - звідки пломеніє "нове сяйво слави Божої"…

Відгомоном далеких часів зринають перед нами слова апостола Андрія до своїх учнів: "Чи бачите ви гори он ті? На горах тих засяє ласка Божа; тут постане місто велике, й Бог побудує багато церков".

І зійшов Андрій на ті гори, поблагословив їх, поставив хреста і, помолившися Богу, зліз із гори тієї, а тут пізніше постав Київ, колиска християнства на Сході й духовна столиця українського народу, а Церква Київська, Апостольська й Первозванна стала в ряд перших великих церков світу.

Зерна віри, посіяні святим апостолом Андрієм Первозванним, щедро зійшли завдяки неустанній праці святого рівноапостольного князя Володимира Великого – Хрестителя Київської Русі.

З благословення Єпископа Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Миколая (Сімкайла) та Єпископа Коломийсько-Косівської єпархії УПЦ (КП) Іоана (Бойчука), в світлий та ясний ранок другого квітня, група дітей з навчальних закладів міста Коломиї прибула до Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря, що возносить в небо сяйво золотих куполів.

Завдяки наполегливій праці Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, постала з руїн ця велична сакральна пам’ятка княжої доби. Разом із Собором святої Софії Київської – " білокам’яної церкви предивної ", пам’ятка архітектури національного значення, Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир, утворює неповторний архітектурний ансамбль й своєрідну духовну вісь утвердження християнства в Русі - Україні.

Єпископ Єпіфаній – ректор Київської Православної Богословської Академії Української Православної Церкви Київського Патріархату, що розташована на території монастиря, проректор цього вищого духовного навчального закладу о.Олександр, дбають про розвиток духовної освіти, утвердження вічних євангельських істин, виховують нові покоління науковців, богословів, студентів, для нелегкого пастирського служіння в Україні та християнській діаспорі УПЦ Київського Патріархату за кордоном.

На протязі всього дня, брат Сергій – семінарист Київської Трьохсвятительської духовної семінарії УГКЦ, знайомив коломийських паломників з пам’ятками візантійської і давньоруської архітектури, що збереглися й, через віки, дійшли до нас.

Розповів про 900-літню історію Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря – загальнонаціональної духовної святині, однієї з найбільших та найвеличніших обителей України, де панує особливий світ духовної гармонії та святості.

Про повернення на береги Дніпра Патріаршого Собору Воскресіння Христового Української Греко-Католицької Церкви, головного греко-католицького храму української родини всього світу, де нещодавно відбулося урочисте введення на престол новообраного Глави УГКЦ, Верховного Архиєпископа Блаженнішого Святослава.

Про велич Патріаршого Свято-Володимирського кафедрального собору УПЦ Київського Патріархату – одного з найпрекрасніших храмів світу, духовної та мистецької пам’ятки українського народу, головного храму православної української громади в Україні та за її межами.

Діти відвідали Національний Києво - Печерський історико-культурний заповідник, Андріївську церкву, пам’ятник князю Володимиру, церкву Різдва Христового (Шевченкову), Парк-пам’ятник садово-паркового мистецтва "Аскольдову могилу", церкву св. Миколая Чудотворця, пам’ятник Героям Крут, Маріїнський парк і парковий міст (місток закоханих з численними замками на його перилах), Київський Державний Академічний театр ляльок …

До храму Миколи Доброго на Подолі, де ми знаходились, прибув п. Дмитро Мироненко від Патріаршого паломницького центру УГКЦ з солодкими подарунками і презентаційними альбомами для дітей.

Нас гостинно приймала в трапезній Богословської Академії матінка Катерина, готуючи різноманітні, смачні та корисні страви і напої. До трапези й після, студенти виконують молитву в традиційному багатоголосому акапельному виконанні, моляться – прославляючи Господа Бога, моляться для очищення і оновлення серця, моляться, щоб не вмирала душа…

Наступного дня, в неділю третього квітня, на запрошення директора Музею гетьманства Галини Ярової, паломники оглянули постійно діючі експозиції присвячені славним гетьманам України – І. Мазепі, П.Орлику, Б.Хмельницькому, П.Скоропадському…

Пані Галина запропонувала започаткувати акцію "Наша бібліотека", і передала підбірку книг історико-культурного спрямування директору Коломийського міського центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді Лілії Галамейко. Рекомендує створити бібліотеку, в контексті освітніх та соціальних програм, для сімей і осіб, які опинились в складних життєвих обставинах.

Відвідали коломияни і відкриття виставки сакрального мистецтва "З любов’ю до минулого, з поглядом в майбуття" прикарпатських художниць Мирослави Бойків та Уляни Лінди-Варцаб’юк.

Коломийська художниця пані Мирослава, багаторазова учасниця всеукраїнських та міжнародних виставок декоративно-прикладного мистецтва, привезла до Києва свої твори - гобелени та унікальні ікони (аплікація соломкою), що зачарували глядачів своєю неповторністю і, в яких, художниця звернулася до незбагненних таємниць сакрального мистецтва й привнесла свої карби на скрижалі української культури, втіливши всю повноту творчого піднесення в своє мистецтво.

Художниця з Івано-Франківська, майстриня декоративно-прикладного розпису, учасниця численних всеукраїнських виставок, твори , якої зберігаються в приватних колекціях та музеях багатьох країн світу - пані Уляна, привезла до столиці чарівні взірці стародавнього мистецтва писанкарства. Магічний зміст її писанкового дивосвіту, художній смак і довершеність, захопили відвідувачів, що пишаються автентичним мистецтвом – унікальною мовою, якою ми спілкуємось зі світом.

Настоятель Храму Успіння Пресвятої Богородиці (Пирогощі) на Подолі протоієрей Володимир Тимощук, вокальний квартет студентів Київської Православної Богословської Академії УПЦ Київського Патріархату, артистки Національного академічного українського народного хору ім. Григорія Верьовки Тетяна Соколовська, Валентина Костишина та Євгенія Бернатська підготували духовно – мистецьку програму для урочистої церемонії відкриття виставки.

Серед відвідувачів виставки були присутні наші краяни: виконавчий директор Земляцтва іванофранківців у місті Києві пані Лариса Гриджук, студентка Національного університету "Києво-Могилянська академія " Оксана Кучірко, студентка Національного університету імені Тараса Шевченка Христина Гавриш, професор Національної академії державного управління при Президентові України Іван Солоненко, який вручив дітям з Коломиї солодкі подарунки…

Пан Віталій Коваленко – ідейний натхненник і організатор виставки, залюблений в наш "чарівний край Черемоша й Прута" і, на протязі тривалого часу, запрошує до співпраці митців з Космача, Косова, Брустурів, Шепота…

Голова Синодального управління духовно-патріотичного виховання у зв’язках із Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України, настоятель Свято-Покровського храму на Солом’янці м.Києва УПЦ Київського Патріархату, протоієрей Димитрій Садов’як, є нашим краянином – з Коломиї…

Тернистим шляхом поневолення пройшла Київська Церква разом зі своїм народом в часи татарського нашестя, польської займанщини, російського самодержавства і Московської церкви, румунської, угорської та чехословацької окупації, епохи більшовицького безбожництва й державного атеїзму, зберігши при цьому, свою національну ідентичність, національну свідомість, традиції, мову, культуру…

У вікові глибини історії нашої християнської родини сягають милосердя і готовність допомагати ближньому. Святий преподобний отець авва Ісая – пустинник писав: "Якщо душа творить добрі діла, дух святий перебуває в ній".

Князі Київської Русі, гетьмани України, видатні співвітчизники, інші шляхетні пани і пані завжди допомагали тим, хто потребував допомоги і підтримки матеріальної чи духовної, або, разом узятих…

Благодійництво, або ж, як казали римляни, меценатство присутні світогляду наших краян, завдяки, яким, вдалося здійснити паломницьку поїздку до духовного центру України – міста Києва, щоб вшанувати великі християнські святині.

Наші благодійники прийшли на допомогу дітям та молоді з вадами здоров’я, які не змогли поїхати до Києва.

За велінням власного серця проявили співчуття до людей з обмеженими можливостями, які потребують допомоги, щоб спільними зусиллями подолати життєві труднощі і здійснити культурні, мистецькі чи спортивні заходи під час Великодніх Свят або Міжнародного Дня Матері в Коломиї.

Єпископ Миколай, Єпископ Іоан, голова правління ЗАТ "Коломийське заводоуправління будівельних матеріалів" п. Іван Симотюк, генеральний директор ТзОВ "ЮМАС" п. Михайло Балух, генеральний директор ТзОВ "АБО - МІКС" п. Шандор Орос, а також з нового покоління, яке виросло і сформувалось уже в незалежній Україні - приватний нотаріус п. Тамара Базюк, директор молодіжного благодійного фонду "Заради добра" п. Андрій Волощук зробили безкорисливу пожертву на ниві благодійності для коломийських дітей, якими піклується міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Автор: Микола СОЛОНЕНКО, заступник голови правління громадської організації "Інститут розвитку громадянського суспільства"