друкувати


625 українців навчатимуть адвокації

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-04-09 10:00:16

Перше засідання адвокаційного клубу відбулось вчора в Івано-Франківську. Йдеться про новий проект з розбудови громадянського суспільства, який реалізується ВМГО «Демократичний альянс» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку.

Зі слів координатора проекту в Західному регіоні Анастасії Шимчук, проект являє собою створення в усіх 25 областях України дискусійних платформ для активістів громадських організацій, де вони можуть обговорити спільні актуальні питання, скоординувати свої зусилля із захисту громадянських прав і свобод, а головне: отримати необхідні знання з ефективного використання передбачених законом інструментів впливу. Серед таких дієвих інструментів пані Шимчук назвала такі, як: громадське лобіювання, інформаційні запити і звернення громадян, представництво в суді, акції прямої дії, робота з медіа і створення нових ЗМІ, дебатні студії тощо.

«Ідея створення адвокаційних клубів, – стверджує координатор проекту, – виникла при проведенні Академії практичної адвокації. Ми відібрали до участі в академії по 5 учасників з кожного регіону. Проте пізніше вирішили, що навчання слід проводити у дещо ширшому колі і утворили клуби адвокації, до участі в яких залучили учасників відбіркових турів. Таким чином, в кожній області у нас 25 членів, всього 25 областей, а отже маємо вже 625 людей, які мають можливість навчатись».

До проведення навчання організатори залучають провідних експертів в сфері використання того чи іншого інструменту впливу. Так, в івано-франківську учасники адвокаційного клубу мали змогу поспілкуватись з екс-редактором новин «П’ятого каналу» Владиславом Синяговським, який розповів прикарпатським громадським активістам премудрощі ефективного використання мас-медіа. Такі засідання планується проводити раз на 2-3 місяці і кожен раз учасники будуть дізнаватись про інший інструмент впливу для побудови громадянського суспільства. В той же час, організатори не виключають, що учасники клубів адвокації можуть зустрічатись в такому складі, який на їх думку, є дуже дієвим (оскільки включає не теоретиків, а людей дії), частіше – по мірі виникнення тих чи інших спільних проблем.

Загалом до літа в кожній області має відбутись по два зібрання. В Івано-Франківську наступне засідання відбудеться 27 травня.

Автор: Сергій БІЛИЙ