друкувати


Схід і Захід об’єднав український романс

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-04-08 11:30:40

Насолодитись співом лауреатів Першого міжнародного конкурсу українського романсу ім. Квітки Цісик мали змогу мешканці та гості Івано-Франківська, які завітали 6 квітня до арт-клубу «Мармуляда». Там в цей день проходив творчий вечір двох талановитих дівчат – представниці Донбасу Ольги Акулової та івано-франківчанки Тетяни Лаврів, яких об’єднала любов до гарної української пісні.

Для 15-річної Тетянки Лаврів участь в конкурсі – дебют на великій поважній сцені. Вихованка Містечка святого Миколая, дівчинка має чимало талантів – вона не тільки гарно співає, а й навчається грі на бандурі – проте, її сценічний досвід ще дуже малий. «Так сталося, – розповідає музична наставниця Тетянки Людмила Лінник-Савка, – що Бог привів мене в Містечко святого Миколая, де я займаюся з дітьми хором. Там я познайомилась з Тетянкою. Вона дуже талановита дівчинка, проте їй не вистачає сценічного досвіду. Тоді я і подумала, що непогано було б вивезти її на якийсь музичний конкурс. В кінцевому підсумку ми вирішили, що бло б непоганою нагодою для Тетянки взяти участь в конкурсі українського романсу». На конкурсі маленька співачка виконала дві пісні: «Черемшина» та «Ой летіли дикі гуси» і в результаті повернулась додому з іменною стипендією.

Її колега – 27-річна донеччанка Ольга Акулова поєднує різнобічну творчу діяльність – вона видала власну збірку поетичних творів «Зорепад», пише пісні, перекладає пісні відомих іноземних виконавців і звісно ж співає – з роботою юриста і правохахисника. З Івано-Франківськом її пов’язує співпраця з численними місцевими громадськими організаціями та участь в юридичних клініках Юридичного інституту Прикарпатського національного університету. На конкурсі дівчина здобула другу премію. З її слів, там не було жодної змагальності. «Люди приїхали не куш зірвати, а заспівати. – зазначає Ольга, – Я, на приклад, хотіла просто виступити. Якщо і хотілось перемогти, то лиш для того, щоб ще раз заспівати на гала-концерті для вдячної львівської публіки». Потрапити на конкурс дівчині допомогла порада її колеги. «Сталося так, – розповідає про це Ольга, – що мій знайомий керівник однієї з донецьких громадських організацій Юрій Матущак скинув мені на сторінку у «фейсбуці» посилання на інформацію про цей конкурс і каже: «здається, це про тебе…»

Автор: Сергій БІЛИЙ