друкувати


Перевізники Івано-Франківська поставили міській владі ультиматум

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-04-07 05:30:22

Перевізники Івано-Франківська поставили міській владі ультиматум: або заборонити пенсіонерам безкоштовно їздити у маршрутках з 10 до 16 години, або підняти вартість проїзду для звичайних пасажирів. У разі відмови виконати їхні вимоги перевізники погрожували страйком. Зійшлися на компромісі: тариф не піднімати, але обмежити час безкоштовного проїзду для пенсіонерів трьома годинами на день - з 11.00 до 14.00.

Мера на телебачення!

Тариф на проїзд у міському громадському транспорті затверджує виконком Івано-Франківської міськради. Однак більшість рішень рекомендують до затвердження постійні депутатські комісії. Так, 31 березня комісія з питань житлово-комунального господарства розглянула прохання перевізників. "Або піднімати тариф, або перестати возити пенсіонерів за пільговим тарифом. Для нас як депутатів рішення непопулярне, тяжке, - визнав голова комунальної комісії Ігор Прокопів. - Але вони банкрутують і теж не знають, що робити".

Нагадаємо, що рішення про безкоштовне перевезення пенсіонерів за віком вступило в дію з 1 грудня 2009 року, коли тариф на перевезення пасажирів зріс до 2 грн. "Це рішення грубо суперечить закону України. Тому що за перевезення кожного пільговика держава повинна виплачувати гроші. Ніхто у пенсіонерів не забирає право їздити безкоштовно. 15% місць є пільговими. Пенсіонеру треба буде трошки почекати, щоб сісти в автобус", - виступив на захист перевізників депутат міськради Юрій Соловей. А депутат від "Батьківщини" Ярослав Бачкур запропонував меру "вилізти на телебачення", особисто перепросити виборців і вже тоді скасовувати рішення. Проте більшість членів комісії не захотіли сваритися із пенсіонерами. Тому рекомендували відділу транспорту і зв'язку вивчити це питання і винести його на виконком. Перевізники, у свою чергу, обіцяли: якщо на найближчому засіданні виконкому не буде прийнято позитивного рішення, влаштують страйк.

Хто споїв перевізників?

На засіданні виконкому 5 квітня питання тарифів на проїзд обговорювали понад годину. Сперечалися не тільки про ціни, а й про "хамів", якими, виявляється, бувають не лише водії, а й пенсіонери. Міський голова Віктор Анушкевичус бідкався, що є немало пасажирів, які їздять за підробленими пенсійними посвідченнями.

Представники перевізників вже чомусь не наполягали на підвищенні тарифів. Натомість звернулися до виконкому із проханням скасувати пункт, який дозволяв пенсіонерам їздити безкоштовно і без обмежень з 10 до 16 години. Зберегти цю норму погодилися тільки для суботи й неділі.

Секретар міської ради Руслан Марцінків, як компроміс, запропонував зменшити час безкоштовного проїзду для пенсіонерів - наприклад, з 10 до 13 год. Керівник ДКП "Електроавтоотранс", на балансі якого перебуває один автобус, Леонід Яковець намагався переконати, що маршрутки - це не громадський транспорт, а комерційна діяльність. "Яким чином перевізники на це погодились? Чи їх обпоїли, чи що?" - не вгавав Яковець. Віктор Анушкевичус чомусь репліку директора "Електроавтотрансу" сприйняв на свою адресу й поспішив запевнити, що нікого не споював.

На засіданні виконкому обговорювалися й інші пропозиції. Зокрема, пропонувалося зменшити вартість проїзду для пенсіонерів на 50%, тобто до однієї гривні, або возити їх без обмежень парними чи непарними числами. Врешті члени виконкому зійшлися на тому, що зменшили для пенсіонерів час безкоштовного проїзду. Тепер пенсіонери зможуть їздити безкоштовно і без обмежень у маршрутних таксі щодня з 11 до 14 год. Перевізники не в захваті, але подякували й за те.

Як повідомив заступник начальника міського управління транспорту і зв'язку Василь Бабій, сьогодні ніде в Україні нема безкоштовного перевезення всіх пенсіонерів у певний час. Однак і проїзд не коштує більше двох грн. в жодному з міст Західної України. Наразі найдешевший транспорт у Тернополі та Рівному, де ціна проїзду у маршрутках 1,50 грн.

Автор: Марія ГАВРИЛЮК
Джерело: Газета «Репортер»