друкувати


Колектори готуються скуповувати проблемну іпотеку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-04-06 04:30:37

Банки готуються продавати колекторським компаніям не лише беззаставні, а й проблемні авто та іпотечні позики, а також кредити малого та середнього бізнесу.

Як свідчить статистика кризового часу, саме ці сегменти виявилися найбільш проблемними. Хоча від початку економічного спаду і фінансисти, і експерти були переконані у протилежному. Тому насамперед на реалізацію колекторам віддавали саме портфелі дрібних позик.

"Проблемні питання у сфері з беззаставними кредитами вже майже вирішені. Частина портфелів вже продана. По частині портфелів заборгованість стягнута. Беззаставні кредити вже такої проблеми для банків не представляють. А цілком логічно, що наступна хвиля - це заставні кредити. І в першу чергу іпотека", - заявив Сергій Демінський, генеральний директор колекторської компанії.

Нагадаємо, що агентство Fitch Ratings нещодавно повідомило, що минулого року загальна частка проблемних і реструктуризованих кредитів 12 рейтингованих ним українських банків виросла на 6,2 відсоткового пункту і досягла 56,5% - максимуму за весь час моніторингу.

Попри те, що найбільші банки минулого року постійно заявляли про завершення кризи і відновлення кредитування, їх показники погіршали, а доля кредитів з простроченням понад 90 днів ("безнадійні") збільшилася за рік на 5,6 пункта, до 21%. Доля неповернень виросла в усіх секторах: проблемними за підсумками 2010 року були 15,5% корпоративних позик, 21,1% - середнього і малого бізнесу і 29,6% - фізичних осіб.

Джерело: ТСН