друкувати


За оренду ділянки під "Парк-Готелем" в Івано-Франківську недоотримано 277,5 тис. грн

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-04-06 01:30:48

За оренду ділянки під "Парк-Готелем" почесним президентом якого є депутат Івано-Франківської міської ради Юрій Соловей, з 2008 року місто недоотримало 277,5 тис. грн.

Ще напередодні місцевих виборів, восени минулого року, опоненти кандидата у мери, лідера ГО "Громадський форум Івано-Франківська", а сьогодні депутата міської ради Юрія Солов'я поширювали чутки про його борги. Соловей невтомно спростовував цю інформацію, звинувачуючи критиків у брудних політичних технологіях. Однак з'ясувалося, що кандидат у мери не був цілком щирим. Якщо його ім'я у списку боржників поки що справді не зазначене, то його мати, підприємець Соловей Ярослава Дем'янівна, заборгувала місту за оренду землі 277,5 тис. грн.

В середу, 23 березня, виконком Івано-Франківської міської ради розглянув питання "Про надання дозволу на складання експертної грошової оцінки земельних ділянок несільськогосподарського призначення для здійснення підприємницької діяльності з метою подальшого викупу" з восьми претендентів на такий дозвіл зауваження виникли до підприємця Ярослави Соловей, яка орендує ділянку 0,3874 га по вулиці Мазепи,146. Саме за цією адресою розміщений готельний комплекс "Парк-Готель" почесним президентом якого є лідер ГО "Громадський форум Івано-Франківська" голова однойменної фракції у міськраді Юрій Соловей.

Як пояснив заступник начальника міського управління земельних відносин Дмитро Піщак, підприємець Ярослава Соловей заборгувала за оренду землі 277 488, 71 грн. За словами земельника, підприємець не перейшла на оплату за новою нормативно-грошовою оцінкою, яка була прийнята 10 липня 2008 року. "Заборгованість виникла через те, що у договорі оренди від 2004 року закладена нормативно-грошова оцінка, прийнята 1999 року, і оплата проводилась за старою нормативно-грошовою оцінкою пояснив Піщак. Однак цей договір укладений на три роки, тому в 2008 році Ярослава Соловей зобов'язана була переукласти договір оренди".

Захищаючи родинний бізнес просто на засіданні міськвиконкому, Юрій Соловей наполягав, що плата за оренду землі здійснюється на підставі договору. "До моменту укладення нового договору діє стара редакція договору сказав депутат. Крім того, за його словами, з 2008 року ведуться судові спори щодо нормативно-грошової оцінки. "Але, навіть незважаючи на це, я готовий сплатити цю умовну заборгованість, запевнив Соловей, просто треба відтермінувати оплату".

Проте міський голова Віктор Анушкевичус закликав депутата не вводити членів виконкому в оману, тому що рішення щодо затвердження нової нормативно-грошової оцінки судом не скасовані. Він нагадав, що судовий спір стосувався не розміру орендної плати відповідно до нової нормативно-грошової оцінки, а оприлюднення рішення та терміну введення в дію цієї оцінки. Мер також зазначив, що суди почалися не у 2008 році, коли підприємець Соловей як законослухняний громадянин мав би переукласти договір оренди, а в другій половині 2009 року. Тому, на думку Анушкевичуса, Соловей свідомо не переуклав договір, аби платити за оренду за старою оцінкою, яка діяла до 2008 року.

До наступної сесії міськради Юрій Соловей таки зобов'язався надати гарантійний лист, де має вказати вказати термін, протягом якого погасить заборгованість, та укласти угоду про відшкодування витрат.

Начальник управління земельних відносин Михайло Семанишин зазначив, що приблизно 150 підприємців Івано-Франківська платять за оренду за старою нормативно-грошовою оцінкою. Серед найбільших боржників: підприємець Федик Наталія Романівна, яка недоплатила у міську казну майже 1,5 млн грн, ТзОВ "Гаразд України" із боргом понад 537,5 тис. грн, Акціонерний комерційний промислово-інвестиціний банк, який боргує за оренду 526 418 тис. грн.

Автор: Марія ГАВРИЛЮК
Джерело: Галицький Кореспондент