друкувати


С.Левчук: Я знаю як вивести українське карате з кризи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-30 04:02:18

В українському карате-до відбулася революція. Відсутність високих результатів на міжнародній арені, бардак в Українській лізі карате (УЛК) - офіційному представнику Всесвітньої Федерації карате (WKF) і свавілля в керівництві організації змусили багатьох замислитися над створенням альтернативної УЛК структури, покликаної навести лад у вітчизняному карате і вивести цей популярний вид спорту на високий міжнародний рівень. Одним з ініціаторів цього руху став голова київського клубу «Сьогун» - Сергій Левчук, який і розповів про проблеми та шляхи їх вирішення.

- Сергію, розкажіть про суть конфлікту і коли він почався?

- Почну з того, що в 2001 році створена Олександром Негатуровим УЛК офіційно стала частиною WKF. З тих пір пройшло вже 10 років, і за цей час наша країна не домоглася жодного серйозного успіху. Були у нас медалі тільки в категорії 16-18 та 18-21 років, та й тих всього п'ять чи шість.
Зрозуміло, що так справа тривати довго не могла. Ми спробували вплинути на голову УЛК, увійти до президії. Але щоб увійти в керівництво - повинна бути система і прописані правила. Якщо є президія, то повинно бути описано, ким він обирається. Повинні бути прописані норми, хто кого і куди може делегувати, хто має право голосу і хто має право впливати на рішення. Але статуту організації, що регулює її діяльність немає. За весь час діяльності УЛК жодного документа не було пред'явлено ні в Міністерство юстиції, ні в інші керівні органи. Не було надано жодного звіту.

Потрібно розуміти, що УЛК вже давно перестала бути дійсно громадською організацією, а стала приватною лавочкою пана Негатурова. Він тут і цар, і бог. Він сам вирішує, кого виключати з Ліги, кого приймати, кого відправляти на змагання і т.д. і т.п. На біду його діями часто керують не тільки владні амбіції, а й тренерські. Ось і просуває він на всі міжнародні змагання своїх хлопців, в той час як в інших школах є більш талановиті спортсмени.
Мало того, саме його перебування на посаді президента УЛК - нелегітимне, перевірка Мін'юсту підтвердила, що з 2005 року керівні органи УЛК не переобиралися і є незаконними.

- А Негатуров наполягає, що ви рейдери ...

- Та які ж ми рейдери? Тому що діємо строго в рамках закону? Тому що відстоюємо інтереси спортсменів? Тому що всі, хто хоч трохи розбирається в ситуації, приймає нашу сторону? Ми не боремося за владу заради влади, ми хочемо, щоб в нашій країні карате розвивалося, щоб нашу країну на чемпіонатах представляли тільки найдостойніші спортсмени.

- Тим часом опоненти почали проти вас інформаційну війну. Ви читали передрук статті Сергія Смирнова з «Комсомольської правди» на одному з одеських сайтів, в якій він називає ваші дії протизаконними?

- Читав, а потім дзвонив до редакції «Комсомолки». І знаєте, що мені сказали? Ніякого Смирнова у них не було, і немає, і така стаття у них не виходила. Виходить, це такий одеський гумор. Але мене такі публікації тільки радують - вони роблять нам піар, розповідають усім, чим ми займаємося.

- Ви маєте на увазі створену в минулому році Українську федерацію карате (УФК)? Розкажіть докладніше про вашу організацію?

- Саме про УФК і йде мова. Наша федерація створювалася для того, щоб навести лад в українському карате і добитися високих результатів на світовій арені. Почну з того, що я віддаю перевагу командному принципу роботи. Не може один, навіть самий геніальний чоловік, зробити все: підготувати спортсменів, відсудити, знайти гроші, оформити документи і здати бухгалтерський звіт. Повинна бути система. На кожне місце в організації повинна бути призначена людина, яка виконає свою роботу найбільш ефективно. Можу похвалитися, що таку структуру ми вже створили. У нас є президія, комітети, керівники комітетів. Це перше.

Друге - ми проводимо щільну роботу з пошуку спонсорів. Треба відзначити, що за всю історію ліги жодного разу не було притягнуто інших засобів, крім державних, для поїздок спортсменів. Ми ж працюємо лише півроку, але вже за цей час знайшли близько 10 тисяч євро для фінансування участі збірної УФК на міжнародних турнірах.

Третє і найголовніше - спортивні результати. За час роботи федерації наші спортсмени брали участь на трьох турнірах серії Golden League - підводячих турнірах до чемпіонатів світу та Європи - Dutch Open, Paris Open, Open D'Italia, і добилися просто історичних для України результатів. У Голландії - наш спортсмен став переможцем турніру, обігравши чинного чемпіона Європи. Там же ми взяли одне друге місце і одне третє. А найгучнішого успіху збірна ФКУ домоглася в Італії, де команда завоювала п'ять (!!!) золотих, одну срібну та чотири бронзові медалі. Це викликало справжній шок у представників інших країн, адже раніше Україна не була серйозним суперником.

У цей же час наші опоненти написали в WKF, що ця команда не є збірною України, і просили не допускати нас до змагань. Самі ж команду не привезли.

А тепер дилема. У цьому році в Цюріху пройде чемпіонат Європи (5-6 травня), і чи потраплять наші хлопці туди - поки під питанням. Але ж це дійсно найсильніші спортсмени! Але ж збірну взагалі-то має формувати вся держава, а не одна людина. І ми збираємося захищати права дійсно найкращих!

Четверте - вже зараз ми проводимо в Україну турніри, які за рівнем, представництвом і якістю значно перевершують турніри УЛК. Приміром, на останньому чемпіонаті за версією Ліги в Запоріжжі було максимум 6 чоловік у дорослій категорії. Адже це був відбірковий турнір на чемпіонат Європи! Ось і подумайте, чи дійсно в Цюріх поїдуть найдостойніші? 27 березня ми проводимо свій чемпіонат і всі побачать, скільки там буде людей. Ми зберемо всіх найсильніших.

- В Україні також існує проблема з кваліфікованим суддівством. Як ви маєте намір вирішувати її?

- Це правда. Уявіть, за весь цей час у нас з'явився тільки один суддя з ліцензією WKF, та й той потрапив в опалу до Негатурову. У нас на турнірах просто нікому судити, ось і доводиться зараз запрошувати фахівців з Росії та Білорусії. Перший наш крок у цьому напрямку - перед чемпіонатом у Харкові ми проведемо суддівський семінар, щоб для початку просто створити базу суддів - її ніколи не було. Оцінимо, хто вміє судити, як він судить, і відповідно до результатів будемо присвоювати категорії. Кращих з них будемо відправляти на міжнародні семінари, заявляти на турніри. Тільки в такому випадку можна підняти з колін наше суддівство.

- Зрозуміло, що вам не обійтися без допомоги державних чиновників ...

- Це правда, і ми намагаємося знайти у них підтримку. Той же Спортивний Комітет України, розібравшись у всіх нюансах справи, вже прийняв нашу сторону. Знають про проблему і підтримують нас і в Міністерстві спорту, але поки активно не втручаються - чекають судових рішень. Я впевнений, що незабаром все вирішиться на нашу користь. На прикладі УФК ми показали, що вміємо працювати ефективно, а українські спортсмени здатні на рівних боротися з світовими лідерами. Я в карате вже 23 роки, я знаю, в якому стані воно зараз перебуває у нас в країні, і знаю, як вивести його з кризи, тому що мені хочеться, щоб наша країна була достойним суперникам світовим лідерам - Японії, Франції, Італії.

Автор: Олександр ЗАЙЧУК