друкувати


Коломийська ОДПІ: Задекларувати доходи можна до 1 травня

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-30 03:30:19

Цьогорічна кампанія декларування громадянами доходів проходить в умовах дії Податкового кодексу України, яким, починаючи з 2011 року, строк подання податкової декларації за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб, установлено до 1 травня року, що настає за звітним. Таким чином, у 2011 році за наслідками 2010 звітного року податкову декларацію слід подавати до 1 травня.

Декларування у 2011 році доходів фізичних осіб пов'язано з виконанням платниками податку вимог Закону України від 23 травня 2003 року № 889-IV "Про податок з доходів фізичних осіб", згідно з яким платники податку у відповідних випадках зобов'язані подати річну податкову декларацію, або мають право подати декларацію для отримання податкового кредиту.

Фізична особа зобов'язана подати декларацію, якщо протягом 2010 року вона отримала: доходи, які не підлягали оподаткуванню при їх нарахуванні чи виплаті; іноземні доходи; доходи від особи, яка не мала статусу податкового агента (тобто доходи, отримані від нерезидента, фізичної особи, яка не є суб'єктом підприємницької діяльності, або особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність).

Обов'язкове подання декларації також передбачено для громадян, які одержали в минулому році доходи від надання майна в оренду фізичним особам; доходи у вигляді виграшу в ігрових закладах; доходи від здійснення операцій з інвестиційними активами (продаж цінних паперів, корпоративних прав тощо); доходи від надання майна в оренду фізичним особам; доходи у вигляді вартості успадкованого (подарованого) майна (коштів, майнових чи немайнових прав) у межах, що підлягає оподаткуванню; нецільову благодійну допомогу, якщо загальна сума отриманої допомоги протягом звітного року перевищує 1220 грн. та громадянин не мав права на отримання податкової соціальної пільги; суми заборгованості платника податку, за якою минув строк позовної давності, яка перевищує суму 434 грн. 50 коп.; доходи, отримані від надання різного виду послуг фізичним особам, чи інші доходи, з яких протягом 2010 року податок не утримувався.

Подати декларацію можуть також фізичні особи, які мають право на податковий кредит. Зокрема, це громадяни, котрі сплачували протягом минулого року за навчання закладам освіти, страхували себе або членів своєї сім'ї, сплачували внески у недержавні пенсійні фонди, перераховували кошти у вигляді пожертвувань неприбутковим організаціям, усиновлювали дітей, сплачували проценти за іпотечним житловим кредитом.

Таким громадянам Законом №889 надано право подати декларацію на податковий кредит та отримати повернення частини сплаченого протягом 2010 року в бюджет податку з доходів. Умови, порядок надання податкового кредиту, перелік витрат, дозволених для включення до складу податкового кредиту та обмеження щодо права на його нарахування визначені у ст. 5 Закону №889.

Подається декларація до державної податкової інспекції за місцем проживання платника податку. Зауважимо, що таку декларацію подають громадяни тільки до 1 травня 2011 року, а не протягом року, як було раніше.

Громадянин, який подає річну податкову декларацію, має право безпосередньо в податковій інспекції за місцем проживання отримати безкоштовно бланк декларації та додатки до неї, а також консультаційну допомогу фахівців з її заповнення.

Прийом декларацій проводиться в Коломийській ОДПІ за адресою: м.Коломия, вул.Б.Хмельницького,3.

Консультації щодо заповнення декларацій можна отримати в кабінеті 212 (телефон 2-68-78) та 107 (телефон 5-10-00).

Джерело: Відділ масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян Коломийської ОДПІ

Джерело: Коломийська ОДПІ