друкувати


Пілоти вертольотів армійської авіації підвищують класність

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-30 01:30:26

Із 15 березня 2011 року на базі 7 окремого полку армійської авіації 13 армійського корпусу, який дислокується у Новому Калинові на Львівщині триває збір із підготовки та підвищення класної кваліфікації льотного складу. Загальне керівництво цього заходу покладено на начальника армійської авіації Командування Сухопутних військ Збройних Сил України полковника Валентина Пістрюгу.

Для участі у зборах до військової частини прибули два пілоти-вертолітники з полку армійської авіації з міста Броди та шість офіцерів-авіаторів на чолі з командиром полку підполковником Максимом Семіленко з смт Чорнобаївка Херсонської області, а також керівний льотний склад армійських корпусів Командування Сухопутних військ Збройних Сил України.

Упродовж трьох тижнів напруженої та інтенсивної роботи було проведено шість льотних змін, під час яких екіпажами гвинтокрилих машин відпрацьовувались польотні завдання щодо дій у простих та складних метеорологічних умовах. Для забезпечення практичної фази зборів було виділено та підготовлено чотири вертольоти. Дві одиниці Мі-8 та стільки ж Мі-24.

Екіпажі вертольотів виконували практичні вправи польотів по визначеному маршруту у складних метеорологічних умовах, заліковий польот екіпажу на виконання десантно-транспортних завдань на вертольотах Мі-8, заліковий політ екіпажу на виконання спеціальних завдань на машинах типу Мі-24, політ у хмарах із заходом на посадку з використанням посадочних систем. Відзначимо, що виконували ці вправи вертолітники й удень, і вночі.

За попередніми підсумками збору право на підвищення свєї класної кваліфікації отримали загалом 17 військовослужбовців-вертолітників. Зокрема, командир 7 окремого полку армійської авіації полковник Юрій Вербельчук виконав програму на здобуття військової кваліфікації «військовий льотчик-снайпер». Право на аналогічний кваліфікаційний ранг отримав й колишній командир цього полку, а нині – начальник відділу армійської авіації 6 армійського корпусу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України полковник Андрій Когут. А претендентами на отримання класної кваліфікації «військовий льотчик-штурман 1-го класу» є майор Ярослав Ткачик, «військовий льотчик-штурман 2-го класу» – капітани Олег Ярошевич, Андрій Попов, Олександр Стогній, «військовий льотчик 2-го класу» – підполковник Володимир Юраков, майори Максим Федоров та Олександр Бала, капітан Денис Трішин.

Зі слів командира 7 окремого полку армійської авіації 13 армійського корпусу полковника Юрія Вербельчука, командування армійської авіації знайшло можливість провести цей захід і поповнити ряди авіаторів досвідченими пілотами. Командир полку також відзначив, що запорукою успішного виконання польотних завдань екіпажами вертольотів, безаварійної експлуатації бойової техніки є ґрунтовна праця особового складу підрозділів, які здійснювали забезпечення польотів. Полковник Юрій Вербельчук відзначив відмінну роботу фахівців інженерно-авіаційної служби на чолі з підполковником Анатолієм Бойчуком та майором Юрієм Євтіфієвим, підрозділів аеродромного та логістичного забезпечення які очолюють підполковники Ігор Нікітін та Ігор Туревич.

За планом, збори із пілотами бойових вертольотів полків армійської авіації завершаться 2 квітня.

Автор: Майор Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)