друкувати


Що таке свідоцтво про загальнообов'язкове державне соціальне страхування?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-30 12:30:38

До органів Пенсійного фонду України в області почастішали звернення роботодавців та застрахованих осіб з типовим питанням: «Що таке свідоцтво про загальнообов'язкове державне соціальне страхування?»  

Здавалось би, це звичайна ламінована картка, в якій зафіксовані ідентифікаційний номер, прізвище, ім'я та по батькові, дата народження особи. Тим часом саме вона підтверджує право людини на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у разі виникнення страхового випадку (досягнення пенсійного віку, хвороби, одержання субсидій або інших державних виплат та допомог). Крім того, за допомогою цього свідоцтва кожен з нас має можливість через інформаційні кіоски, встановлені в управліннях Пенсійного фонду України, контролювати кошти, що перераховуються роботодавцем на пенсійне страхування.

Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (пункти 8, 9, 10 статті 17) передбачено наявність такого свідоцтва при прийомі на роботу або укладення відповідного договору з фізичною особою. Страхове свідоцтво видається безкоштовно кожній особі, яка підлягає будь-якому виду загальнообов'язкового державного соціального страхування на підставі анкети застрахованої особи після її обов'язкової реєстрації в органах Пенсійного фонду як платника страхових внесків. Якщо ж людина його не має, страхувальник повідомляє про це територіальний орган Пенсійного фонду, подає туди необхідні відомості й документи для реєстрації особи в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, отримує свідоцтво та видає його застрахованій особі.

Страхове свідоцтво отримують в органах Пенсійного фонду України через свого роботодавця (страхувальника). Хто має декілька місць роботи, одержує страхове свідоцтво за місцем основної роботи. Якщо ж ви забезпечуєте себе роботою самостійно (займаєтеся підприємницькою, адвокатською, нотаріальною, творчою та іншою діяльністю, пов'язаною з одержанням доходу безпосередньо від цієї діяльності, в т. ч. є членами творчих спілок, творчими працівниками) чи просто добровільно сплачуєте страхові внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а також громадяни України, які працюють за межами України і не застраховані в системі соціального страхування країни, де вони перебувають, то свідоцтва отримують в органах Пенсійного фонду України за постійним місцем проживання одночасно з реєстрацією в ньому як платників страхових внесків.

Якщо ж ви не працюєте, але раніше працювали та сплачували внески на обов'язкове державне пенсійне страхування і обов'язкове соціальне страхування, то такі свідоцтва отримаєте в органах Пенсійного фонду України за місцем проживання. Дійсне свідоцтво тільки у разі пред'явлення паспорта чи іншого документа, що посвідчує особу.

Джерело: Головне управління пенсійного фонду в Івано-Франківській області