друкувати


З надією на інклюзивну освіту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-30 09:30:42

Нещодавно голова правління Коломийського міського благодійного фонду «Крокус» Любов Масевич та директор Коломийського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Лілія Галамейко повернулися з тренінгу, який проводився в рамках проекту «Громадянське суспільство – за захист прав дітей з особливими потребами на рівний доступ до якісної освіти» на базі Білоцерківського товариства дітей-інвалідів та їх батьків "Аюрведа" за підтримки Фонду прав інвалідів.

Білоцеківці уже вдруге ділилися досвідом впровадження системи інклюзивної освіти в одній із шкіл міста, ініціатором якого стали батьки і працівники "Аюрведи" та Дитячого оздоровчого центру «Шанс».

Всі учасники тренінгу були вражені наполегливістю, трудолюбивістю, рівнем компетентності, а також відкритості і щирості, з якою тренери, голова ГО «Аюрведа» Володимир Крижанівський, директор ДОЦ «Шанс» Тамара Луценко та менеджер закладу Валерій Панько, старалися передати свої знання учасникам цього дуже важливого заходу. Присутні два дні також були зігріті теплом і гостинністю заступника директора пані Валентини та всіх членів цього згуртованого колективу, який працював як одна команда.

Унікальний приклад білоцерківців засвідчує те, як активні, зацікавлені батьки спільно з громадською організацією та освітянами в умовах відсутності державного фінансування, знайшли сили, кошти та інші можливості створити своїм дітям з особливими освітніми потребами навчальний простір у звичайній школі, забезпечивши цим проживання їх в сім’ях, а не в інтернатних установах. Тому мрія про запровадження інклюзивного навчання в Коломийських школах, яку виношували протягом тривалого часу члени правління БФ «Крокус», почала набирати більш реальних обрисів. Тим більше, що, задекларовані ще у жовтні 2010 року начальником управління освіти Коломийського міської ради Марією Грицан, наміри всіляко підтримувати цю благу ініціативу, напевно стануть тепер пріорітетними, адже пані Марія вміє тримати слово, завжди з відповідальністю відноситься до впровадження новітніх педагогічних технологій та щиро відкрита для співпраці.

Наразі залишається спільними зусиллями батьків, які бажають забезпечити своїм дітям з особливими освітніми потребами умови для якісної освіти, правління БФ «Крокус», управління освіти, громади міста та всіх зацікавлених знайти немалі кошти для проведення заходів по впровадженню інклюзивного навчання в Коломиї. На сьогоднішній день уже проведено ряд заходів, спрямованих на вивчення ситуації та вирішення питання інклюзії в нашій громаді.

Зібрані дані про дітей, які за станом здоров’я не навчаються в школах, але за умови готовності прийняти їх, із задоволенням будуть відвідувати навчальні заклади. Проведено опитування серед учителів та батьків у школах міста з питань розуміння ними суті інклюзивної освіти, потреби в її запровадженні та бажання і можливості реалізації. Виявлено, що рівень обізнаності як і батьків так і освітян з питань інклюзії бажає бути кращим. Також бажання батьків впровадити інклюзію переважають, на жаль, над бажаннями вчителів. Таму заплановано у квітні 2011 року на базі БФ «Крокус» провести конференцію і тренінги для батьків та освітян за участі тренерів з Білої Церкви.

Попередньо проводився в місті круглий стіл на тему «Виконання зобов’язань держави перед громадянами з інвалідністю за Конвенцією ООН про права інвалідів» де серед інших піднімалося питання реалізації права на якісну освіту, зокрема, говорилося про участь БФ «Крокус» у проекті запровадження інклюзивної освіти в м.Коломиї.

Не готові вчителі до отримання нової кваліфікації, перекваліфікації, яка б забезпечувала інклюзію. За словами представника Івано-Франківського інституту ПДОПП, цей навчальний заклад не бачить за можливе запровадження перекваліфікації або підвищення кваліфікації вчителів з даного напрямку на своїй базі, вважаючи це пріоритетом дефектологічних відділень педагогічних вищих навчальних закладів, хоча по Україні такий досвід уже існує.

Нажаль також, було виявлено бар’єр в усвідомленні громадою можливості певної категорії хворих дітей відвідувати загальноосвітні заклади.

Планується, при можливості, підготувати і провести телепередачу на місцевому телеканалі НТК в програмі «Коломия думає», де в прямому ефірі обговорити тему «Навчання дітей з особливими освітніми потребами в загальноосвітній школі: декларації та реальність» за участю освітян, батьків, громадських організацій та всіх зацікавлених.

Готується збірочка дитячих творі «Твоє і моє місце під сонцем», куди будуть поміщені різножанрові твори здорових дітей і дітей з особливими потребами, де буде відбита тематика надання їм освітніх послуг.

Ведеться робота над розробкою проекту бюджету для забезпечення впровадження з 1 вересня 2011 року інклюзивної освіти дітей, які не потребують підготовки спеціальних інфраструктурних умов шкіл. А також бюджету для створення спеціальних умов для дітей з ДЦП в одній із шкіл міста.

Гарна новина також прибула з Білої Церкви про підсумки конкурсу дитячого малюнку «Я і моя школа», перший етап якого проводився з 01.02-20.02.2011 року в нашому місті. Серед переможців білоцерківського конкурсу є і коломиянка Тереза Яворська, учениця загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 імені Василя Стефаника. Незабаром талановитій дівчині буде вручено пам’ятний подарунок від організаторів заходу.

За законами Всесвіту – мрії і думки, випущені в простір, матеріалізуються. Тому є велика надія на успіх задуманого – запровадження інклюзивної освіти в школах Коломийщини.

Автор: Любов МАСЕВИЧ, голова правління Коломийського міського благодійного фонду «Крокус»