друкувати


М.Вишиванюк: У мене легких днів не буває

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-29 12:30:05

Минув рік, як Президент України Віктор Янукович своїм указом призначив головою Івано-Франківської облдержадміністрації Михайла Вишиванюка. З цієї нагоди керівник виконавчої влади краю скликав прес-конференцію. Не виголошував якогось переднього слова про підсумки зробленого за, так би мовити, звітний період — запропонував журналістам з усієї області одразу ж давати йому запитання.

А представники «четвертої влади», певна річ, нагадали Михайлові Васильовичу, що він другий раз ступив в одну й ту саму «річку» — вже очолював ОДА за президентства Леоніда Кучми. То як йому працюється тепер, особливо з огляду на те, що у владі представницькій, а саме серед депутатів обласної ради, домінує не та політична сила, яку репрезентує нинішній Президент? Чи за рік кермування областю були і важкі дні для нього?

— У мене взагалі не буває легких днів, — відповів М. Вишиванюк. — Робота, робота і ще раз робота. Поїздки по області, аби міг на власні очі побачити стан справ, почути думку людей, поїздки дальші, ділові, за межі Івано-Франківщини, а часто — і держави. Що ж до деяких розбіжностей між ОДА й обласною радою, то стосуються вони не бачення шляхів вирішення назрілих для краю соціально-економічних проблем, а політичних питань. Я не прихильник того, щоб обласна рада ухвалювала політичні заяви з того чи іншого приводу — для цього, вважаю, є партії. Демократами треба бути на ділі, а не прикриватися словами «це не демократично» в тому разі, коли вам щось не вигідно. Зрештою, трагедії з тих розбіжностей не робимо ні я, ні голова обласної ради Олександр Сич. Час змінює погляди людей, тож я сподіваюся на більше порозуміння двох гілок влади в тих окремих питаннях, які наразі нас розділяють. Зрештою, і за Кучми я стикався з ситуацією, коли опозиційні до нього політичні сили мали більшість у нашій обласній раді, тож як голова ОДА маю вже досвід роботи в таких умовах.

Принагідно журналісти запитали: а що Михайло Вишиванюк думає з приводу порушення кримінальної справи проти екс-президента Леоніда Кучми?

— Не вірив і ніколи не повірю в те, що Леонід Кучма мав якийсь стосунок до замовлення вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Переконаний:  за організацією цього злочину стоять спецслужби інших держав. Це велика провокація проти України й українського народу. Мене дивують ось які моменти. Чому ж тоді не притягають до передбаченої Кримінальним кодексом України відповідальності за недонесення про підготовлюваний злочин осіб, які знали про це з тих же диктофонних записів, однак мовчали? Логічно виходить, що хтось мав особистий чи політичний інтерес щодо того, аби вбивство таки стало доконаним фактом. Чому не порушено кримінальної справи проти посадовців, які допустили саму можливість незаконного прослуховування глави держави й просочування інформації з його кабінету?..

Відповідаючи на запитання представників ЗМі щодо економічного розвитку області за час його перебування біля владного керма, М.Вишиванюк відзначив: за минулий рік до бюджетів усіх рівнів додатково надійшло 820 млн грн завдяки перевиконанню планового обсягу промислового виробництва. За два місяці 2011-го воно зросло на 20% порівняно з таким же періодом минулого року. Перспективи нарощування промислового потенціалу Прикарпаття пов’язані передусім з містом Калушем. Передбачається, що тут уже поточного року приступлять до будівництва — ясна річ, з урахуванням усіх екологічних вимог — цілком нового заводу з виробництва калійних добрив. Десь за місяць у ТОВ «Карпатнафтохім» мають ввести в дію ПВХ-С (виробництво полівінілхлориду суспензійного). Після того розпочнеться спорудження цілої низки супутніх заводів. У недалекому майбутньому в Калуші вироблятимуть металопластикові вікна, поліетиленові труби різних діаметрів та іншу продукцію.

А працюватиме економіка — наповнюватиметься податками бюджет, внесками — Пенсійний фонд, далі зростатимуть зарплати й пенсії. Хоча чільник виконавчої влади регіону розуміє, що те їх зростання великою мірою «з’їдають» підвищення цін на товари і послуги, збільшення житлово-комунальних тарифів. Однак усе тут впирається в подорожчання енергоносіїв — загальносвітову тенденцію.

Втім, як не парадоксально це звучить на перший погляд, часом можемо мати навіть певний зиск від тих глобальних негативних тенденцій, впливу яких не уникнути й Україні. Скажімо, в світі проблема з продовольством нині ще гостріша (згадаймо «голодні бунти» в країнах Північної Африки), ніж з енергоносіями. Тож займатися сільським господарством стає все більш прибутковою справою. Торік в області розширено площі під озимі та ярі культури, однак все ще є чимало нерозораних земельних ділянок. За словами М. Вишиванюка, буде розроблено правовий механізм, за яким такі ділянки забиратимуть від недбайливих господарів і передаватимуть у землі запасу сільських рад.

Вагомішого наповнення обласного бюджету  влада цілком правомірно очікує від рекреаційної галузі. За словами голови ОДА, шанс для нашого краю стати справді туристичною Меккою ще більше зріс після останніх наукових відкриттів у Карпатах професорами Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Миколою Кугутяком та письменником Степаном Пушиком надзвичайно цінних археологічних та історичних пам’яток. Але, звичайно, треба активніше розвивати інфраструктуру для обслуговування туристів та відпочивальників, будувати дороги, зокрема і в лісах.

Добрі настрій і самопочуття як гостей, так і самих жителів нашого краю залежать і від чистоти й упорядкованості міст, селищ, сіл. ідеться про одну з важливих складових обласної програми «Писанкове Прикарпаття». М. Вишиванюк повідомив, що після Великодніх свят, коли вже можна буде спитати новообраних сільських голів за зовнішній вигляд їхніх населених пунктів, буде відновлено практику вручення  «ганебного віника» тим із них, котрі виявляться найгіршими раздами за підсумками обласного конкурсу з благоустрою.  

У соціальному аспекті поставлено завдання перед місцевою владою спроектувати і збудувати до 2015 року дитсадок у кожному із сіл, де немає такого закладу. Відповідаючи на запитання журналіста газети «Галичина» про перспективи реформування прикарпатської медицини, М. Вишиванюк сказав, що вважає ненормальним, коли, скажімо, в районній лікарні немає рентгенапарата, належно оснащеної лабораторії. А от в Австрії він змушений був звернутися за медичною допомогою і мав нагоду переконатися, що передусім досконале діагностичне обладнання дозволяє забезпечити якісно новий рівень лікування. В рамках оголошеного на Прикарпатті «Року медицини» передбачається придбати чимало такого новітнього обладнання для технічного переоснащення закладів охорони здоров’я, направляти медиків на стажування в закордонні клініки, аби вчилися працювати на ньому й лікувати пацієнтів за сучасними методиками.

Автор: Іван ГАВРИЛОВИЧ
Джерело: Газета "Галичина"