друкувати


Головними причинами високих цін на житло є дорогі будматеріали і закони

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-24 01:45:55

Подорожчання будівельних матеріалів і енергоносіїв, а так само діючі будівельні норми і правила не дозволяють здешевити будівництво і зробити доступними квадратні метри.

За словами першого заступника голови Ради Асоціації "Регіональне будівництво" Дмитра Кутового, на ціну квадратного метра передусім впливають будівельні матеріали і їх вартість. Ця тема найбільш актуальна останнім часом, так як нещодавно сталося різке підвищення цін на базові будматеріали (цегла, цемент, бетон, метал), без яких неможливо взагалі нічого побудувати, повідомляє ЛігаБізнесІнформ.

У зв'язку з цим, на думку експерта, Антимонопольному комітету необхідно серйозно розбиратися в цьому питанні, тому що таке подорожчання носить реальні ознаки картельної змови.

Також, на думку Кутового, на вартість будівництва впливає не відрегульований повністю порядок передачі інженерних мереж з балансу на баланс. Особливо це стосується "Обленерго" - передача мереж триває іноді роками через відсутність осудного механізму. Забудовники нерідко продовжують оплачувати тарифи "Обленерго" вже тоді, коли фактичними користувачами електроенергії є жителі будинків.

Оскільки це дуже поширена ситуація, а тарифи на електроенергію для населення і організації різні, ось ця дельта плюс час, люди, сили, кошти, які витрачаються на вирішення цих проблем, це усе необхідно закладати в ціну в якості ризиків, оскільки інших джерел для цього просто немає.

Заступник голови Ради Асоціації "Регіональне будівництво" Олександр Конюхов додав, що на собівартість будівництва житла відчутно впливають будівельні норми (ДБН - Державні будівельні норми), які нині діють в Україні.

"Один з сумних прикладів - вимога забезпечити паркомісцем кожну квартиру в новобудовах, що особливо недоречно при будівництві доступного соціального житла. З приводу цієї проблеми Асоціація неодноразово зверталася до Кабінету міністрів, до профільного міністерства, але доки безрезультатно", - розповів експерт.

Також потребують перегляду існуючі норми відносно примусового забезпечення новобудов єдиними сміттєпроводами, оскільки тягнуть непотрібні витрати і суперечать загальносвітовим тенденціям організації роздільного збору сміття з метою його подальшої переробки і екологічної утилізації.

Норма, яка обмежує мінімальну площу квартир, знижує їх привабливість і збільшує вартість. А норма по освітленості та інсоляції квартир не використовується ніде у світі, тільки у нас. Кожна з цих норм знижує ефективність освоєння будівельного майданчика і збільшує пов'язані з цим витрати. Такі документи гальмують розвиток будівельного комплексу і збільшують вартість квадратного метра.

За словами фахівця, понизити собівартість житла можна шляхом відміни відрахувань на соціально-економічний розвиток населених пунктів, приведення технічних умов у відповідність із законодавством.

Експерти вважають, що певним чином на зниження вартості житла вплине відміна ПДВ і спрощення дозвільних процедур. Але глобальний розвиток українського ринку нерухомості залежить, в першу чергу, від збільшення купівельної спроможності населення і появи доступної іпотеки.

Джерело: ТСН