друкувати


В Україні триває безпрецедентне зростання цін на овочі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-24 09:45:02

В Україні триває безпрецедентне зростання цін на овочі. Деякі традиційні овочі вже коштують дорожче імпортної «екзотики».

За попередній тиждень вартість плодоовочевої кошика українського споживача збільшилася ще на 2,6%, а отже з початку березня плодоовочева продукція вже подорожчала на 9%.

Зростання цін на минулому тижні відбувався виключно за рахунок традиційних овочів борщового набору, в той час як тепличні овочі продовжували дешевшати, а ціни на фрукти за тиждень не змінилися, – пише Дело.

«У минулому році в цей же час ціни на традиційні овочі борщового набору мали тенденцію до зниження, адже виробники, що мали запаси в необладнаних сховищах, змогли збільшили поставки продукції на ринок. Проте в ц.р. зростання цін є безпрецедентним – ніколи ще пізня капуста не коштувала в опті 10 грн/кг, тим більше в березні», – зазначає Андрій Ярмак, керівник проекту «Агроогляд: овочі та фрукти».

За словами експерта, подібне зростання цін у цій ситуації є необхідним для того, щоб зробити нерентабельним подальший експорт коренеплодів до Росії і залучити додаткові обсяги імпорту щодо найбільш проблемних позицій - цибулі і капусти і стабілізувати ціни надалі.

Нагадаємо, раніше в ООН заявляли, що прискорення інфляції цін на продукти збільшує ризик повернення продовольчої кризи 2007-2008 року в країнах, що розвиваються.

Джерело: ТСН