друкувати


Податковий кодекс: про податок на доходи фізичних осіб

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-23 09:30:39

З 1 січня 2011 року набрав чинності Розділ IV Податкового кодексу України, яким необхідно керуватись суб'єктам господарювання при справлянні податку на доходи фізичних осіб. Базова ставка податку залишилась без змін і складає 15%. Якщо, загальна сума отриманих у звітному місяці доходів, перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, ставка податку становитиме 17% суми перевищення з урахуванням податку сплаченого за ставкою 15%.

Під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму: єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, який сплачується за рахунок заробітної плати працівника; суму податкової соціальної пільги за її наявності.
До 31.12.2014 розмір загальної соціальної пільги для будь-якого платника складає 50% прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на 1 січня звітного податкового року, тобто 470,50 грн на 2011 рік. Граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги протягом 2011 року 1320 грн.

З нового року слід застосовувати податкові соціальні пільги відповідно до статті 169 Розділу IV Кодексу з урахуванням Прикінцевих положень Податкового кодексу.

Варто зауважити, що всім платникам податку, які мають право на соціальну пільгу, слід подати заяви. Пільга застосовується за одним місцем роботи на підставі поданої платником податку заяви разом із підтверджуючими документами. Пільга починає застосовуватися з дня отримання роботодавцем заяви про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право.

Особи, які відповідно до Кодексу мають статус податкових агентів, зобов'язані, зокрема, подавати у строки, встановлені цим Кодексом для податкового кварталу - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до органу державної податкової служби за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається незалежно від того, виплачує чи ні доходи платникам податку зазначена особа протягом звітного періоду.
Крім цього, податкові агенти також зобов'язані подавати податкову декларацію з податку на доходи фізичних осіб за податковий період, що дорівнює календарному місяцю, тобто протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця за формою, встановленою центральним податковим органом, про загальні суми доходів, що нараховані (виплачені, надані) на користь платників податку, і загальні суми податку на доходи фізичних осіб, що утримані з цих доходів, а також обсяги перерахованого податку до бюджету. Така декларація подається незалежно від того, виплачує чи ні доходи платникам податку податковий агент протягом звітного періоду.
Законом України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" встановлено розміри мінімальної заробітної плати: з 1 січня 2011р. - 941 грн на місяць, з 1 квітня - 960 грн, з 1 жовтня - 985 грн, з 1 грудня - 1004 грн.

Джерело: Відділ масово-роз‘яснювальної роботи та звернень громадян Коломийської ОДПІ