друкувати


Історики пропонують вилучити з обігу десятигривневу купюру

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-22 03:30:00

Історики пропонують вилучити з обігу десятигривневу купюру. Адже портрет Івана Мазепи, зображений на ній, не відповідає реальному вигляду українського гетьмана.

У середині 90-х — часи запровадження гривні — образ Мазепи спотворювали. Адже ця суперечлива історична постать понад 300 років вважалася символом зради. Ще після Полтавської битви, за наказом російського імператора Петра I, зображення гетьмана свідомо знищували. І тривало це донедавна.

Вдома, каже Петро Арсенич, зберігає чимало матеріалів, котрими не може похизуватися жоден архів. Серед них — альбоми, листівки та інші друковані матеріали з зображеннями історичних персоналій. Це надбання історика стало у нагоді його синові. Художник Володимир Арсенич — знаний портретист. У його творчому доробку є й декілька портретів Івана Мазепи. Щодо зображення на десятигривневій купюрі митець має чимало сумнівів. На грошовому знаку — радше узагальнений образ хвацького молодого козака. Вітчизняним купюрам вже 15 років. Їх оформленням займався відомий художник-графік Василь Лопата. Він і створив суперечливий образ Мазепи. Як виглядав гетьман насправді, стало відомо нещодавно, коли серед портретів відібрали створені за його життя. Тому історики наполягають — на національному грошовому знаку цю легендарну постать варто зобразити як державного діяча та інтелігента.

Джерело: Радіо «Західний полюс»