друкувати


В.Цибух: Івано-Франківщина була і залишається лідером з розвитку туризму

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-22 01:45:34

Минулої суботи під час зустрічі зі студентами та викладачами Інституту туризму Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, що відбулася за участі голови обласної державної адміністрації Михайла Вишиванюка та Надзвичайного і Повноважного Посла України, Посла з особливих доручень МЗС України, члена Президії УРМ, колишнього керівника Державної туристичної адміністрації України Валерія Цибуха, відбулася презентація документальної повісті письменника з Буковини, відповідального секретаря Чернівецької обласної організації Спілки письменників України Василя Фальварочного «Зорі отчого краю».

Ця книга – про життя і працю заслуженого працівника культури України Валерія Цибуха  видана до його 60-річчя. Передмову до неї написав Борис Олійник.

Як зазначив голова ОДА, «відомий буковинець і великий приятель Прикарпаття» Валерій Цибух, який у 2002 році очолював Державну туристичну адміністрацію України, причетний до створення в Івано-Франківську Інституту туризму. За словами Михайла Вишиванюка, задум щодо Інституту туризму на Прикарпатті належить світлої пам’яті Миколі Шкрібляку, а Валерій Цибух, який «багато зробив для розвитку туризму на Івано-Франківщині, допоміг цей добрий задум втілити в життя».  

Своєю чергою заслужений працівник культури України Валерій Цибух наголосив: «Івано-Франківщина була і залишається лідером з розвитку індустрії туризму, оскільки галузь туризму, ще з часів першої каденції голови обласної державної адміністрації Михайла Вишиванюка, є стретегічним і перспективним напрямком економіки області».

Однак, за словами Посла з особливих доручень МЗС України Валерія Цибуха, нині в державі бракує центрального координуючого органу, який би опікувався просуванням за межі країни національного турпродукту, як це свого часу робила Державна туристична адміністрація. Він сподівається, що це питання буде враховано в адміністративній реформі, що триває.

Довідково: Заслужений працівник культури УкраїниВалерій Цибух – уродженець буковинського м.Сторожинці. Колишній перший секретар ЦК комсомолу України, депутат Верховної Ради СРСР по Могилів-Подільському виборчому округу (очолював Комітет ВРУ у справах молоді). Закінчив Дипломатичну академію при МЗС СРСР і був запрошений на дипломатичну роботу в Посольстві України в Росії. У 1992 році захистив у Москві кандидатську дисертацію з соціальних проблем молоді. Відтак – заступник голови Київської міськдержадміністрації з міжнародних зв’язків, перший заступник Міністра в Міністерстві транспорту України, радник Прем’єр-міністра України, а у 1998 році був призначений головою Державного комітету України з туризму. З 2001 року очолював Державний комітет молодіжної політики, спорту і туризму України, у 2002 році став керівником Державної туристичної адміністрації України. З 2005 року Валерій Цибух на дипломатичній роботі – Надзвичайний і Повноважний посол України в Грецькій Республіці і з 2006 по 2010 рік за сумісництвом був Надзвичайним і Повноважним послом України в Республіці Албанія. Голова земляцтва «Буковина» у м.Києві. Нагороджений орденами Дружби народів, «Знак Пошани».

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА