друкувати


Рейтинг найдорожчих у світі брендів 2011 року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-22 12:45:25

Британська компанія Brand Finance склала рейтинг найдорожчих у світі брендів.

Першу позицію цього рейтингу у 2011 році зайняв Google з показником вартості 44,3 млрд доларів. Таким чином Microsoft (42,8 млрд доларів) піднявся з торішньої п'ятої стрічки на другу.

Компанія Coca-Cola вперше вибула з першої десятки 500 провідних світових брендів, втративши у вартості 9 млрд дол. і опустившись з третьої сходинки на шістнадцяту.

Як зазначається, такі зміни відбулися на тлі змін моделі споживчої поведінки у західних країнах, де перевага надається більш здоровим негазованим напоям.

У першій десятці рейтингу представлені переважно американські компанії, єдиним винятком є ​​британський Vodafone, що розташувався на п'ятому місці, - найдорожчий телекомунікаційний бренд у світі, оцінюваний у 30,67 млрд дол. У минулому році, крім Vodafone, американське домінування в першій десятці розбавляли також британський банк HSBC, який в цьому році з'їхав з 8 на 11 сходинку, і японський виробник автомобілів Toyota (перемістився з 10 на 14 позицію).

Як зазначають експерти Brand Finance, всього американські компанії займають 13 місць в першій двадцятці і 26 - в цілому в рейтингу.

Британська нафтова компанія BP після аварії на платформі в Мексиканській затоці втратила приблизно 3,4 млрд дол. від вартості бренду і впала з 52-го місця на 104-е.

Натомість ІТ компанія Apple піднялася з 19-ого на восьме місце з результатом 29,5 млрд дол. Успіху виробника планшетів iPad сприяв ефективний дизайн, лояльні клієнти і грамотний маркетинг.

Минулорічний лідер рейтингу, мережа супермаркетів Wal-Mart, перемістилася на третю сходинку, вартість бренду скоротилася до 36,22 млрд дол. проти 41,37 млрд дол. роком раніше.

Найбільше зниження за вартістю бренду - мінус 9,9 млрд дол. - продемонструвала компанія Nokia, один з провідних виробників мобільних телефонів і телекомунікаційного устаткування. Головною причиною падіння Nokia стали труднощі на ринку смартфонів на тлі успіху Apple, проте співпраця з Microsoft може зміцнити її позиції.

За словами виконавчого директора Brand Finance Девіда Хея, в глобальному рейтингу п'ять із десяти лідерів - технологічні компанії, що підтверджує важливість впровадження технологічних інновацій для безперервного розвитку бренду.

Новачком рейтингу 2011 року стала соціальна мережа Facebook, розмістившись на 285-му рядку з показником вартості бренду у 3,7 млрд дол.

Джерело: ТСН