друкувати


Івано-франківцям привідкрили невідому Лемківщину

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-18 02:45:56

Можливість зустрітись обличчям до обличчя з лемківською культурою подарували івано-франківцям та гостям міста журналістка Анна Кирпан та група її однодумців, які організували в місцевому Культурно-мистецькому центрі «Є» тематичний вечір, присвячений різним граням пісенної творчості, образотворчого мистецтва, побуту і народної архітектури, зразками традиційного одягу загадкової Лемківщини.

«Гадаю, нікому з присутніх тут людей, - розповідає пані Кирпан, - раніше не доводилось брати участь у лемківських заходах, які б відбувались в Івано-Франківську і не були б концертом чи зібранням товариства «Лемківщина». У мене накопичилось чимало матеріалу з історії та культури лемків, яким захотілось поділитись з іншими».

Учасники заходу мали змогу ознайомитись з фотозразками традиційного лемківського одгу, прикладами оригінальної народної архітектури та ужиткового мистецтва,переглянути знятий польськими кінодокументалістами фільм «Малі батьківщини - Витривання», до зйомок якого долучився засновник і керівник приватного Музею лемківської культури в польському селі Зиндранова Федір Гоч. А відома народна співачка з Бучача Леся Горлицька виконала для присутніх кілька лемківських пісень.

«Мій дід, - говорить пані Кирпан, - був лемком, і коли я приїздила до села, я знала, що там живуть лемки, вони називають себе лемками і говорять лемківською мовою, яку до речі, вивчають у школі. Для мене було справжнім культурним шоком, коли я потрапила на фестиваль лемківської культури «Лемківська ватра», який щорічно відбувається в польському містечку Ждиня. Там я побачила, що ота Лемківщина, про яку я чула, існує, що лемки живуть і зберегли свою культуру». Ця обставина стала одним з суттєвих поштовхів до організації тематичного вечора в Івано-Франківську.

Автор: Сергій БІЛИЙ