друкувати


Перевага - імітаційному моделюванню

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-18 09:30:45

В Академії Сухопутних військ ЗС України триває підготовка до командно-штабного навчання «Золотий лев – 2011» з використанням програмного забезпечення імітаційного моделювання «JCATS», які пройдуть наприкінці березня і куди залучатимуться виключно курсанти випускних курсів.

Відтак, впродовж двох тижнів у спеціалізованих аудиторіях навчального закладу проходять додаткові заняття з майбутніми командирами механізованих, танкових та аеромобільних підрозділів щодо вивчення порядку роботи штабів військових формувань збройних сил країн-членів НАТО, оформлення бойових документів і процедур управління підрозділами за північноатлантичними стандартами тощо.

Особлива увага приділяється порядку використання програмного продукту «JCATS» (засобу імітаційного моделювання для проведення навчання). Проблемні питання щодо його впровадження в процесі тренування, остаточний сценарій заходу були ретельно обговорені під час заключної плануючої конференції (на знімку), на якій були присутні представники американської компанії «Alion» і зокрема керівник проекту Біл Кемпсі.

– Власне на імітаційному моделюванні побудована підготовка військових фахівців усіх провідних країн світу, – стверджує начальник Академії Сухопутних військ ЗС України генерал-лейтенант Павло Ткачук. – Наші офіцери та викладачі мали змогу спостерігати за цим процесом під час відвідин військово-навчальних закладів Сполучених Штатів Америки, Німеччини, Франції, Південної Кореї. Так що «Золотий лев-2011» – не примха, а вимога часу. Адже імітація бою на відповідному комп’ютерному оснащенні можна замінити хіба що реальним використанням підрозділів, скажімо, на полігоні під час реального відпрацювання відповідних завдань. Та провести нині повномасштабні польові навчання в умовах обмеженої кількості пально-мастильних матеріалів, на жаль, не реально.

Автор: Ігор МАХНО. Регіональний медіа-центр МО України. Львів