друкувати


У Львові за підтримки НАТО навчатимуть колишніх військовослужбовців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-16 02:45:30

16 березня у 58 Будинку офіцерів міста Львова стартував черговий мовний проект для військовослужбовців звільнених у запас або у відставку. Цей навчальний курс розрахований на 400 годин триватиме майже чотири місяці.

Ініціатором проведення курсу є Західний регіональний центр перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців, фінансова підтримка здійснюється Північноатлантичним альянсом у рамках Програми НАТО-Україна та проводиться спільно з Міністерством оборони України.

Кандидатів на навчання відбирали з числа військовослужбовців, які проходили службу у військових частинах та установах Львівського гарнізону. 10 березня відбулося попереднє тестування метою якого було визначити рівень мовної підготовки у кандидатів на навчання. За результатами опитування було відібрано 15 осіб із однаковим рівнем знань. Ще п’ятеро колишніх військовослужбовців за результатами тестування отримали вищі бали й занесені до резерву групи.

Зі слів радника директора Державного департаменту адаптації військовослужбовців, звільнених у запас або відставку Міністерства оборони України, директора Західного регіонального центру перепідготовки Андрія Роя, заняття із членами групи будуть проводити фахівці Британської ради (British Council), міжнародної організації, що представляє Сполучене Королівство у сфері освіти і культури.

– Знання мови міжнародного спілкування значно підвищує шанси колишніх військовослужбовців знайти престижну роботу у комерційних або державних структурах. Графік навчання у групи із вивчення англійської мови буде щільний. Заняття проходитимуть п’ять днів на тиждень. За цей час слухачі мають опанувати теоретичний матеріал та отримати значну мовну практику, спілкуючись із носіями мови.

Також Андрій Рой повідомив, що у 2011 році регіональним центром перепідготовки заплановано проведення у Львові курсів Менеджменту безпеки бізнесу за підтримки НАТО, курсів німецької мови. А за наявності бюджетного фінансування – відкриття мовних та менеджерських навчальних проектів у Рівному,Самборі, Володимирі-Волинському та Бродах.

Західний регіональний центр перепідготовки та працевлаштування діє у Львові з 1997 року. У цей період розпочато тісну співпрацю із Міністерством оборони України у сфері перепідготовки колишніх військовослужбовців. З 1 липня 2004 року ЗРЦП діє у складі Львівського інституту МАУП.

За роки діяльності центру було перепідготовлено 2361 військовослужбовець, близько 1800 із них працевлаштовано.

Для покращення стану адаптаційних процесів у Західному регіоні 07 червня 2010 р. було створено Громадську організацію «Західний регіональний центр сприяння перепідготовці та соціальній адаптації військовослужбовців».

Для вибору професій та напрямів перепідготовки проводяться дослідження спільно з Управліннями праці та соціальної політики облдержадміністрацій та Центрами зайнятості. Паралельно проходить опитування військовослужбовців.

Автор: Майор Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)