друкувати


Ціни про продукти харчування у всьому світі зростають вже 8 місяць поспіль

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-04 10:45:14

До січня 2011 року ціни на продовольство у всьому світі досягли історичного максимуму. Такі дані оприлюднила Організація об'єднаних націй.

Як зазначили економісти, почасти на подорожчання вплинула Росія. Закривши експорт зерна через посуху, вона сприяла стрибку цін на пшеницю. А вони істотно впливають на ціноутворення в інших категоріях харчових продуктів, повідомляє ВВС.

Однак нинішній ціновий пік з'явився збігом кількох обставин. Саме по собі припинення поставок з Росії не підстьобнуло б зростання цін так сильно, але наклалися інші фактори: пішли вгору ціни на нафту, а це означало подорожчання добрив і транспортних витрат.

Крім того, повінню знищена половина врожаю в австралійському штаті Квінсленд, а він один з найбільших постачальників зерна та цукру на світові ринки, і точно так само як у 2008-му фінансові спекулянти зазвичай скуповували продукти не для споживання, а з розрахунку на те, що ціни піднімуться ще більше.

Як завжди найважче доведеться найбіднішим країнам, адже там у структурі витрат вартість їжі займає куди більше місця, ніж у розвинених країнах. І на цей раз підвищення цін торкнулося куди більший асортимент продуктів, ніж три роки тому.

До цього треба додати і суперництво за придатну для господарювання землю між виробниками їжі та біопалива.

Нагадаємо, минулого місяця підвищенню цін на їжу сприяли недавні масові протести в Алжирі й Тунісі. Антиурядові виступи в цих країнах перекинулися на сусідній Єгипет та Йорданію.

Джерело: ТСН