друкувати


В Івано-Франківську говорили про цензуру

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-04 09:30:33

«Під PRESSом». Таку назву носить новий мистецький проект, який стартував наприкінці січня в місті Києві і вчора прибув до Івано-Франківська.

Проект являє собою виставку з 21 фотопортрета відомих в Україні журналістів – учасників громадянського руху «Стоп цензурі» з їх цитатами про шкоду цензури та роль свободи слова в громадянському суспільстві. Всі світлини виконані відомим фотохудожником Олександром Бойком. Серед журналістів, які погодились знятись для проекту Віталій Портников, Мустафа Наєм, Леся Ганжа, Вахтанг Кіпіані, Єгор Соболєв, Юрій Луканов та інші.

Як стверджує один з організаторів проекту активіст громадянської кампанії Новий громадянин Андрій Сидоренко, метою виставки є за допомогою візуальних форм підняти проблему свободи слова в Україні як однієї з базових цінностей демократії. Ідея проекту належить журналістці Аксіньї Куріній, відомій своїми публікаціями на культурну тематику. Вона вважала, що в такий спосіб рух за свободу «Стоп цензурі» вийде за межі чисто внутрікорпоративного руху українських журналістів і стане доступним широким верствам населення. Івано-Франківськ став першим містом, після Києва, в якому експонується виставка. Для її експозиції люб’язно відчинив свої двері арт-клуб «Мармуляда».

Відкриття виставки супроводжувалось круглим столом «Україна 2011: Між віртуальною свободою та реальною цензурою», участь в якому взяли редактор Інтернет-проектів «Владометр» та «Історична правда» Вахтанг Кіпіані, журналіст Леся Ганжа, письменник Тарас Прохасько та вказаний вище громадський діяч Андрій Сидоренко. Модератором заходу виступив івано-франківський журналіст Іван Вовк.

«Цензура в Україні є, – зазначив під час круглого столу Вахтанг Кіпіані, – щоправда це не та цензура, яка була в 2004 році, в епоху пізнього Леоніда Кучми. Вони чомусь навчалися і перестали залишати сліди. Раніше, за Кучми, були письмові темники, а зараз вже темників немає, зараз є так звані усники – усні вказівки керівникам ЗМІ щодо характеру публікацій».

Автор: Сергій БІЛИЙ