друкувати


Українську органічну продукцію за кордоном цінують

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-01 05:15:03

Органічну продукцію українських виробників починають цінувати у світі, - переконував сьогодні, під час прес-конференції голова Асоціації виробників органічної продукції «Чиста флора» Михайло Стовп’юк.

З його слів, цьогоріч очолювана ним асоціація презентувала продукцію своїх учасників на міжнародній виставці «БіоФах-2010» в німецькому Нюрнберзі, в якій Україна бере участь вже третій рік поспіль. На сьогоднішній день, - стверджує пан Стовп’юк, - українські органічні виробники експортують свою продукцію вже в Канаду, Швецію, країни Балтії, а віднедавна до цього переліку додалась ще й Англія.

Важливим в даному контексті є визнання європейським і світовим співтовариством здобутків «Чистої флори» та її партнерів в напрямку створення Великого карпатського бренду. Як повідомив голова Асоціації, близько двох тижнів тому чотири західноукраїнські області відвідали експерти Організації Об’єднаних Націй. Оцінивши результати проведеної в цій сфері роботи, вони доручили Швейцарській Конфедерації розпочати фінансування великого проекту, спрямованого на формування карпатського бренду, розробку його стандартів та просування його в Європі. Проект розраховано на чотири роки. В його рамках планується відродити давні народні промисли, в тому числі вирощування бурокарпатської корови, властивих нашому регіону порід кіз, овець, забезпечити підтримку створенню та розвитку екосадиб, агротуризму, віднайти давні села, які славились певними, властивими лише їм промислами.

До проекту планується залучити не тільки виробників органічної продукції, а й численні громадські організації та фонди. Наразі невідомо, яким буде бюджет проекту, оскільки засідання експертної ради з даного приводу відбудеться лишень в кавітні цього року. Так само не відомо, хто виступить координатором проекту. «Хотілося б, - зазначив пан Стовп’юк, - щоб ним стала людина з Карпатського регіону і обов’язково людина незалежна».

Автор: Сергій БІЛИЙ