друкувати


Час декларувати доходи, отримані у 2010 році

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-01 03:30:48

Декларування доходів фізичних осіб у 2011 році проводиться відповідно до норм Закону України „Про податок з доходів фізичних осіб” та не має значних відмінностей від минулорічної.

Суттєвим, на що слід звернути увагу, є те що Податковим кодексом України починаючи з 2011 року продовжено термін декларування доходів фізичних осіб до 1 травня. Тобто вже в 2011 році за наслідками 2010 звітного року податкову декларацію слід подавати до 1 травня.

Фізична особа зобов’язана подати декларацію, якщо протягом 2010 року вона отримала: доходи (прибутки), які не підлягали оподаткуванню при їх нарахуванні чи виплаті; іноземні доходи; доходи від особи, яка не мала статусу податкового агента (тобто доходи, отримані від нерезидента, фізичної особи, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності, або особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність).

Подати декларацію можуть також фізичні особи, які мають право на податковий кредит. Податковий кредит може бути нарахований резидентом, що має індивідуальний ідентифікаційний номер, а загальна сума нарахованого податкового кредиту не може перевищувати суми загального оподатковуваного доходу фізичної особи, одержаного протягом 2010 року як заробітна плата. Якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкового кредиту за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Громадянин, який подає річну податкову декларацію, має право безпосередньо в податковій інспекції за місцем проживання отримати безкоштовно бланк декларації та додатки до неї, а також консультаційну допомогу фахівців з її заповнення. Безоплатно отримати консультацію щодо заповнення декларації можна в Інформаційно-довідковому департаменті державної податкової служби за телефоном 0-800-501-007.

Також прийом декларацій буде проводитись згідно затверджених графіків в населених пунктах районів. А податкові інспекції декларації приймають у вихідні і святкові дні та працюють з подовженим робочим днем.

Джерело: Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Івано-Франківській області