друкувати


Про стан гашення заборгованості з виплати заробітної плати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-02-28 04:45:40

Найгострішою проблемою була і залишається проблема своєчасності виплати заробітної плати працівникам. Заходи, вжиті міською владою в минулому році, на більшості підприємств поліпшили стан виплати заробітної плати.

Впродовж 2010 року повністю погашено борги по зарплаті на 6 підприємствах, а саме: ВАТ «Коломийський ДОЗ» (В.Іванішин), ПП «Кумон» (М.Кушнірук), ВАТ «Будівельне управління» (О.Янко), КП «Міська ритуальна служба» (Р.Джаман), ВАТ «Коломийська друкарня» (М.Андрусяк) та ТзОВ «Коломийський бетон» (В.Левко). Сума ліквідованого боргу - 118,3 тис.грн.

Згідно поданих звітів на ВАТ «Коломийський завод КРП» (І.Кричфалушій) заборгованість зменшилась на 519,3 тис. грн або на 98,6%

Частково зменшено заборгованість із заробітної плати на ДП «Інструментальний завод» (М.Стражник) та ВАТ «Коломиясільмаш» - сума ліквідованого боргу 121,3 тис.грн.

Разом з тим, на ЗАТ «Колопапір» (Я.Вовчук) та на СП ТзОВ «Лісова компанія «Лаванда» (П.Ладиженський) борги із виплати заробітної плати зросли. Також до грудня 2010 року зростали борги по зарплаті і в ПВНЗ «Коломийський коледж комп’ютерних наук» та в ПВНЗ «Коломийський коледж права і бізнесу» (М.Юзюк), але вже в грудні 2010 року по обох коледжах ситуація із виплатою заборгованої заробітної плати покращилась відповідно погашено 39,9 тис.грн. і 24,2 тис.грн.

Якщо в грудні минулого року в ПВНЗ «Коломийський коледж комп’ютерних наук» та «Коломийський коледж права і бізнесу» ситуація із виплатою заробітної плати працівникам покращилась, то на ЗАТ «Колопапір» та СП ТзОВ «Лісова компанія «Лаванда» – вона погіршилась, допущено ріст заборгованості.

Управлінням праці та соціального захисту населення спільно з державною інспекцією праці впродовж минулого року проведено перевірки на всіх підприємствах-боржниках. Керівників підприємств притягнуто до адміністративної відповідальності.

Відділом праці управлінням праці та соціального захисту населення проводиться щотижневий моніторинг виплати заробітної плати на економічно активних підприємствах, які мають борги з оплати праці.

Звіти керівників підприємств-боржників щомісячно заслуховувались на засіданні комісії з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати.

Міським головою 18 січня 2011 року було проведено нараду з керівниками підприємств-боржників. Їм доручено розробити графіки погашення з кінцевим терміном 1 липня 2011 року. Всі керівники підприємств, які мають борги по зарплаті станом на 01.01.2011 року, крім СП ТзОВ «Лісова компанія «Лаванда» такі графіки розробили.

Наступне завдання місцевих органів виконавчої влади є суттєве підвищення рівня заробітної плати та її легалізація. Владою вживаються всі можливі заходи щодо зростання рівня доходів населення.

З метою контролю за запровадженням мінімальних гарантій в оплаті праці, а також з питань своєчасної виплати заробітної плати впродовж поточного року відділом праці управлінням праці та соціального захисту населення охоплено перевіркою 33 суб’єкти господарської та підприємницької діяльності, винесено 120 пропозицій, надано рекомендації щодо усунення виявлених порушень.

Крім того, впродовж 2010 року проведено 13 засідань комісії з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків і погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат за участю представників правоохоронних та контролюючих органів, де заслухано звіти 52 керівників підприємств, на яких рівень зарплати нижчий мінімального.

За даними управління статистики середньомісячна заробітна плата штатних працівників на підприємствах, в установах та організаціях міста за 2010 рік склала 1623 грн, що в 1,7 рази перевищила рівень мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму для працездатної особи, і становить 84,2 відсотки обласного показника.

Також, слід відзначити, що в місті працює робоча група створена розпорядженням міського голови, до якої входять представники міської ради, управління праці та соціального захисту населення, Коломийської оДПІ, управління Пенсійного фонду України в м. Коломиї та міськрайонного центру зайнятості. Впродовж січня-грудня 2010 року робочою групою проведено обстеження у 275 фізичних осіб на предмет укладання трудових договорів з найманими працівниками, у 54 з них виявлено порушення трудового законодавства. За наслідками проведених обстежень укладено 48 трудових договорів (cума легалізованої заробітної плати - 29,0 тис. грн). 6 найманих працівник самостійно відкрили підприємницьку діяльність. За результатами роботи робочої групи 22 приватних підприємців державним інспектором праці притягнуто до адміністративної відповідальності.

Джерело: Управління праці та соціального захисту населення Коломийської міської ради