друкувати


Податковий кодекс є позитивним сигналом для інвесторів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-02-24 03:45:19

Податковий кодекс є позитивним сигналом для інвесторів відносно рішучості уряду при проведенні економічних реформ. Про це в ході круглого столу "Податковий кодекс: Старт реформи" заявив президент Американської торгової палати в Україні Хорхе Зукоскі.

За його словами, іноземні інвестори чекали прийняття документу, який базувався б на кращих міжнародних практиках. "Такий кодекс є ідеальною основою для реформ в податковій сфері. В першу чергу, реформа матиме величезний позитивний вплив на інвестиційний клімат в Україні, на підвищення конкурентоздатності. Крім того, ми отримаємо поліпшення рейтингів країни, будуть створені привабливі умови для внутрішнього і іноземного бізнесу", - відмітив Зукоскі.

За його словами, причиною сьогоднішньої позиції України в рейтингу Всесвітнього банку Doing Business по складності оподаткування - 181 з 183 – було старе податкове законодавство. "Ми впевнені, що в наступному рейтингу, який грунтуватиметься вже на наявності в Україні Податкового кодексу, позиції країни значно покращають, і вона просунеться вгору за цим списком. Думаю, документ дозволить поступово зменшити податкове навантаження: зменшити кількість податкових платежів, час, який сьогодні витрачається в Україні на оплату податків", - сказав експерт.

За словами Хорхе Зукоскі, експерти Американської торгової палати, які брали участь в робочих групах під керівництвом віце-прем'єра Сергія Тігіпка, відмічають, що новий кодекс - це "реальний сигнал для інвесторів", що демонструє рішучість уряду в реформуванні країни в 2011-му і подальших роках. "Фінальна версія документу відповідала міжнародним стандартам і кращим світовим практикам у сфері оподаткування, адаптованим до української реальності. Звичайно, був негативний інформаційний фон навколо його прийняття. Але на наш погляд, більшість пунктів документу виняткова позитивно відіб'ються на розвитку українського і мультинаціонального бізнесу", - додав Зукоскі.

У свою чергу, партнер відділу податкових і юридичних послуг PricewaterhouseCoopers в Україні В'ячеслав Власов відмітив, що в ході підготовки документу в уряді "продемонстрували готовність слухати і чути бізнес", і брати до уваги його бачення відносно майбутнього податкової реформи.

Джерело: ТСН