друкувати


Івано-франківцям представили «Золоту бульбу»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-02-24 05:30:26

Картини, інсталяції, поезія, агрегат агро-арту і навіть послання від інопланетян. Всі ці речі, об’єднані однією тематикою, стали елементами нової концептуальної виставки «Золота бульба», яка відкрилась днями у виставковій залі Культурно-мистецького центру «Є» в Івано-Франківську.

Авторство експозиції належить творчому тандему у складі художника Романа Бончука та дизайнера Владислава Залевського, які переконані, що виставка дасть початок принципово новому напрямку в сучасному мистецтві під назвою «агро-арт». «Зараз настав такий час, – коментує подію Роман Бончук, – що чому б не зробити з бульби якийсь символ. Довгий час таким символом була Писанка, яку зараз представляють на Венеціанському фестивалі, проте поступово вона стає заїждженою і значення її як національного символу поступово вичерпується, як вичерпали себе чимало інших символів. Потрібен якийсь новий багатогранний символ. Ним може стати бульба». Зі слів пана Бончука, картопля – всім знайомий популярний продукт, до якого наші люди апелюють в найскрутніші часи. «Крім того, – продовжує художник, – яскравим в народній пам’яті закріпився образ козацького ватажка Тараса Бульби та інші аналогії».

Досить оригінальним є рішення авторів розмістити всю композицію у вигляді такого собі іконостасу, перед яким, неначе на вівтарі, здіймається центральна інсталяція – величезна картопля, яка у багатьох викликає асоціації з коконом. Як стверджує пан Залевський, такий імпровізований іконостас – це результат тривалих творчих пошуків, метою яких було віднайти найвдаліше розташування елементів композиції, яка б якнайкраще відображала їх творчий задум. «Форма іконостасу, – зазначає з даного приводу Р.Бончук, – привабила нас своєю систематизованістю. Будь-який іконостас це сукупність певних елементів, які повторюються в певній послідовності і в комплексі органічно складаються в єдину систему». Не випадковим, на думку організаторів виставки, є і зовнішня схожість центральної інсталяції з коконом. Адже кокон – це зарідок нового життя. Цей образ, до речі, вже мав місце в попередніх інсталяціях художників.

Оригінальними також є образ агрегату агро-арту – саморобного пристрою для збирання картоплі та інструкція із збирання золотої бульби, надіслана землянам з інших галактик.

Долучився до створення виставки і давній товариш Романа Бончука, начальник управління спорту Івано-Франківської ОДА Роман Вірастюк. Він написав вірш-оду про бульбу – такий собі екскурс від історії винайдення картоплі до перспектив її застосування в сьогоденні і майбутньому. «Десь зо півтора місяця тому, – розповідає пан Вірастюк, – Роман сказав мені, що робитиме таку композицію. Тоді я вирішив поцікавитись історією відкриття бульби. Виявилось, що на скельних малюнках картопля була присутня ще 14 тисяч років тому. Європейцям ж її відкрило перуанське плем’я Сорокока. Коли всі їли дику картоплю, індіанці Сорокока вирощували її на плантаціях. У них і побачив картоплю іспанський священик, який прибув в Перу у складі завойовницької експедиції. Він привіз картоплю до Європи. Там в цей час був період війн і потрібен був продукт, яким можна було б дешево нагодувати велику кількість людей і який було б легко транспортувати. Таким продуктом виявилась бульба. Дізнавшись все це, я сказав Роману: я напишу вірш…».

Як стверджує арт-менеджер КМЦ «Є» Вікторія Мартинович, виставка експонуватиметься до середині березня.

Автор: Сергій БІЛИЙ