друкувати


18 лютого буде розгорнуто виставку живопису «Буковельська палітра»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-02-17 02:18:06

18 лютого 2011 року в ТК “Буковель" буде розгорнуто виставку живопису "БУКОВЕЛЬСЬКА ПАЛІТРА", на якій будуть представлені художні полотна українських майстрів пензля, що брали участь у двотижневому Всеукраїнському зимовому пленері "БУКОВЕЛЬ 2011".

Пленер об’єднав у творчій лабораторії мистців, які прагнуть пізнати й передати на полотні тісний взаємозв’язок світу природи і людини. Цьогоріч зимова феєрія відкривала сторінку за сторінкою свої таємниці 28.художникам Слобожанщини, Прикарпаття, Київщини, Закарпаття, Черкащини, Миколаївщини, Донеччини, Криму. Серед них відомі художники: Шматько Валерій та Старченко Вячеслав (м.Харків), Третяков Роман та Спольський Олексій (м.Керч) Жмaк Віктор та Бенюх Тарас (м.Львів) Аношкіна Світлана та Мартинюк Любомир (м.Київ), Красьоха Василь та Повшик Володимир (м.Івано-Франківськ) і молоді, але надзвичайно вимогливі до себе: Коваленко Сергій та Чернов Денис (м.Харків) Кравчук Роман та Кравчук Олеся (м.Черкаси) Кущенко Віктор та Шеїн Олег (м.Донецьк) та інші. Для декого з молодої плеяди художників це була перша зустріч з Карпатами, і тому ці два тижні, проведенні в ТК "Буковель", дали змогу в усій повноті осягнути красу Гуцульщини: величні панорами лягли на полотно, завдяки можливості піднятися на вершини гір гірськолижними витягами, екскурсії до сіл : Дора, Яблуниця, Микуличин і Татарів, смт.Ворохта - та зустрічі з місцевими краєзнавцями розкрили глибину гуцульської душі. Заключним акордом на кожному щаблі нового відкриття ставали вечори, на яких звучали колядки, стрілецькі та повстанські пісні, твори місцевих композиторів,які дарувала пленеристам Любов Литвинчук, викладач Івано-Франківського музичного училища ім.Д. Січинського.

Своїми враженнями діляться :

Чернов Денис (м.Харків):

У Карпатах ми особливо відчули, що в природи немає поганої погоди. Є своя краса і в морозний час, коли падає сніг і коли пориви вітру з рук виривають полотно й етюдник. Складно в таких умовах писати картину на пленері. Але це лише можливість відчути свої сили, перевірити свою витривалість і уміння пленериста. Природа тут робить дуже часто подарунки: після вранішнього морозу і поривів вітру з'являється сонце і огортає тебе спокоєм блакитне піднебесся. Під впливом цих змін будь-яка людина відчує щастя та плин часу, а художникові це додає натхнення. Після випробувань творчим пошуком з'являється справжня дитяча радість, яка виплескується на полотно.

Взимку день короткий, і та маса вражень, яка накопичується за короткий день не встигає реалізуватися у завершеності образу, тому робота продовжується допізна вже при штучному світлі. А завтра новий день і нові враження: величні панорами, що відкриваються з вершин гір, покритих снігом, а деколи загорнених у мерехтливий туман або живописні гуцульські села, що зберігають природний колорит та ритм непокірних і завжди багатих на несподіванки Карпатських рік. Коли спостерігаєш усе це, охоплює твою душу відчуття, що цього так не вистачає в метушливому місті."

Шеїн Олег (м.Донецьк):

Карпатські гори надзвичайно красиві в пронизаному сонцем морозному повітрі, тут відчувається особливий колорит і динаміка, які прагнеш передавати яскравими відкритими кольорами, і доброзичливі люди. Наповнена бадьорістю і щастям природа заставляє шукати на палітрі і тепле сонце, і крихкі морози, і широкі простори. Тут по-новому промовляє твоя душа, саме в цей час світ дарує людині надзвичайно багату на кольори палітру. Сподіваюся що ми надовго зарядились енергією і натхненням.

Виставку "Буковельська палітра" буде розгорнуто 18 лютого з 11.00 до 13.00 біля ресторану "Фільварок".

Джерело: Прес-служба ТК "Буковель"