друкувати


Фахівці «Прикарпаттяобленерго» сміливо розглядають шляхи майбутнього розвитку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-02-11 03:30:05

Поставивши перед собою стратегічну ціль – галузеве лідерство, фахівці ВАТ «Прикарпаттяобленерго» сміливо розглядають шляхи майбутнього розвитку підприємства. Які сьогоднішні проекти та інновації найближчих років дадуть змогу регіональній енергокомпанії виділятися серед інших підприємств галузі – розповідає начальник служби перспективного розвитку Андрій Грабчук.

- У грудні 2008 року ВАТ «Прикарпаттяобленерго» одним із перших у галузі пройшло сертифікацію за міжнародними стандартами якості. Як з часом продовжується ця діяльність?

Отримавши Сертифікат відповідності системи менеджменту якості нашого підприємства стандартам ISO, ми вже двічі проходили наглядовий аудит. Останній з них відбувся у грудні 2010 року. Його метою була перевірка якості управлінської діяльності підприємства на відповідність вимогам стандарту ISO 9001:2008, законодавчим та нормативним вимогам, а також вимогам ВАТ «Прикарпаттяобленерго». Перевірці підлягали структурні підрозділи центрального офісу, а також окремі філії нашого товариства.

Можемо з гордістю повідомити, - другий наглядовий аудит підтвердив, що система менеджменту якості у ВАТ «Прикарпаттяобленерго» результативно впроваджена, функціонує у відповідності з вимогами стандарту ISO 9001:2008 та постійно вдосконалюється. В ході перевірки зовнішніми аудиторами не виявлено невідповідностей. Та все ж продовж цього року ми працюватимемо над подальшим удосконаленням системи.

- Для вдосконалення діяльності такого підприємства, як обленерго, важливо дбати про ефективність управлінської діяльності. Які нововведення плануються у цьому напрямку?


Зробивши усі потрібні налаштування та провівши навчання користувачів, у лютому ми переходимо до використання у промисловому режимі системи оперативного управління діяльністю компанії «Synergy Center». Слід сказати, що «Synergy Center» – унікальний інструмент управління діяльністю організацією, який включає в себе можливості систем електронного документообігу і управління задачами. Це має значно спростити обмін інформацією та прискорити взаємодію між співробітниками. Загалом вона є ефективним інструментом для управління підприємством і пропонує весь набір функцій, необхідних для його автоматизації.

- Ваша компанія поступово переходить до процесного управління, що дозволяє не одноразово покращувати окремі сфери діяльності, а здійснювати комплексні перетворення. Поясніть, будь ласка, у чому полягає суть процесного управління?

Впровадження процесного управління є стратегічним рішенням нашої компанії, адже без дієвої системи вдосконалення бізнес-процесів сьогодні не можна уявити жодну сучасну успішну компанію-лідера. Основним принципом впровадження процесного управління на підприємстві повинно стати застосування для всіх процесів методології, рекомендованої стандартом ISO 9001, відомої під назвою PDCA («Plan-Do-Check-Acf») - плануй, роби, перевіряй, коректуй.

Суть процесного підходу полягає в організації управління підприємством як мережею взаємозв'язаних процесів на основі цілей та індикаторів. Тому поступовий перехід на процесне управління є системним і комплексним проектом, головну роль в якому буде відігравати весь управлінський персонал компанії.

Використовуючи інструменти програмного середовища ARIS компанії «IDS Scheer», представники основних дирекцій нашої компанії наразі описують 3 процеси: «Передача електроенергії» (технічна дирекція), «Постачання електроенергії» (дирекція з енергозбуту) та «Охорони праці» (служба перспективного розвитку). Представлення бізнес-процесів в графічному вигляді є надзвичайно зручним інструментом для подальшої автоматизації та покращення діяльності.

- Ви згадали про стратегічні цілі. Чи завершено розробку Стратегічного плану ВАТ «Прикарпаттяобленерго» на наступні роки?

Приємно звітувати, що у перші дні лютого відбулося підсумкове засідання групи стратегічного планування, на якому було остаточно затверджено Стратегічний план розвитку нашої компанії на короткотермінову перспективу – до 2014 року. Усі наші цілі розкривають 5 перспектив, реалізація яких дозволить досягти головної мети – галузевого лідерства. Зокрема, це перспективи: «Фінанси», «Клієнти», «Бізнес-процеси», «Системи управління», «Персонал». За кожною з них прописано цілі першого, другого та третього рівнів. Наприклад, у перспективі «Клієнти» сплановано діяльність, спрямовану на підвищення клієнтоорієнтированості компанії, зокрема, на забезпечення високого рівня обслуговування клієнтів, розробку та впровадження нових методів обслуговування споживачів, забезпечення розвитку і ефективної реалізації супутніх послуг, забезпечення доступності і відвертості інформації про компанію та інше. Деталізація за кожним із визначених напрямків дозволить рухатися до поставленої мети.

- Згідно плану вашої компанії, одним із завдань найближчої перспективи є впровадження проектного офісу. Розкажіть, будь ласка, про нього детальніше.


Управління проектами на сьогодні є однією з найбільш актуальних та прогресивних управлінських технологій, що продовжує швидко розвиватись. У ході проведення стратегічних сесій, на яких аналізувалися перспективні напрямки розвитку компанії, було прийнято рішення про впровадження в практику діяльності підприємства сучасних методів управління проектами, метою яких є підвищення ефективності даної діяльності шляхом стандартизації процесів ініціювання, планування, виконання, моніторингу, контролю та підведення підсумків проектів.

Проектний офіс покликаний допомогти у реалізації діяльності компанії за стандартами проектного управління. Наразі стратегією розвитку на короткотермінову передбачено більше 30 проектів, частина з яких уже в 2011 році буде впроваджуватися на засадах міжнародних стандартів по управлінню проектами. Серед найважливих з них необхідно відзаначити проекти з автоматизації процесів технічної дирекції, впровадження заочних методів інформування споживачів (з цим пов’язано відкриття нашого Call-центру), з надання послуг у рамках «єдиного вікна» (старт пілотного проекту «Центр обслуговування клієнтів» у Галичі), з розвитку автоматизованих систем управління технологічними процесами (телемеханізація підстанцій); впровадження вимог міжнародних стандартів з охорони праці; створення єдиного інформаційного простору на платформі SAP та ін.

Джерело: ВАТ «Прикарпаттяобленерго»