друкувати


У Коломиї відкрито виставку карикатур Любомира Винника

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-02-07 10:30:25

У Музеї історії міста Коломиї відкрито виставку карикатур уродженця Прикарпаття, а нині громадянина Швайцарії Любомира Винника. Торік у вересні там же експонувалися фотороботи нашого обдарованого земляка. Організатором виставки знову стала газета «Коломийські вісти» в особі її головного редактора ірини Михалків та її соратників.

У відкритті виставки карикатур Л. Винника взяли участь коломийська інтелігенція і представники місцевої влади. Відомий коломийський журналіст, краєзнавець і сміхованець Микола Савчук присвятив п. Виннику віршовані куплети з дотепними висловами й зазначив для публіки, що в особі Любомира Винника маємо талановитого українця, який працює в західному світі на імідж України. Але хотілося б, щоб це помітила й наша держава, яка і до багатьох обдарованих українців в самій Україні ставиться не менш байдуже, ніж до того ж громадянина Швайцарії за паспортом й українського патріота за духом Любомира Винника, який за свої 40 років на чужині зробив, мабуть, набагато більше корисного для доброго ім’я України, ніж десяток українських чиновників з МЗС. Може, бодай зусиллями преси вдасться звернути увагу громадськости, а через неї і влади на таких вихідців з України, як Л. Винник.

Сам же «винуватець» імпрези Л. Винник розкрив особливості жанру карикатури, який вимагає від творця не лише вміння малювати й обирати актуальну тему, а й публіцистичности і чуття образности. Тільки поєднання цих факторів дає шанс на успіх карикатури. Той факт, що, скажімо, на Прикарпатті нині фактично нема жодного карикатуриста, про якого було б відомо принаймні журналістам, уже свідчить про те, наскільки рідкісним є талант умілого карикатуриста.

На виставці в Музеї історії міста Коломиї представлено 100 робіт Любомира Винника в жанрі карикатури, більшість з яких обійшла сторінки швайцарських і німецьких видань, причому деякі з них були опубліковані на перших сторінках. Виставка діятиме впродовж місяця.

Джерело: Газета "Галичина"