друкувати


Відомі івано-франківці читали дітям книжечки про «пластунів»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-02-02 10:30:55

Змалечку прививати дітям любов до української книжки поставили собі за мету івано-франківські «пластуни», які провели днями відкриті читання двох дитячих книжечок на пластову та скаутську тематику.

В ході заходу відомі на Прикарпатті люди: художник Ярема Стецик, тележурналіст і радіоведуча Оксана Квітнева та актор театру Олексій Гнатковський прочитали дітям та їх батькам, яких цього дня чимало завітало до Культурно-мистецького центру «Є», де проходила презентація, уривки з двох книжок: твору київської дитячої письменниці Зірки Мензатюк «Таємниця козацької шаблі» та книги англійського автора Іана Вайброу «Капосна книжка маленького вовчика». Обидві книжки так чи інакше зачіпають «пластову» тематику. Так, «пластуни» є серед ключових персонажів твору З.Мензатюк, в книзі І.Вайброу йдеться про їх англійських побратимів – скаутів.

«Ідея проведення такої акції, – розповідає один з її організаторів, активіст станиці Івано-Франківськ НСОУ «Пласт» Тарас Зень, – виникла у івано-франківських «пластунів» чисто випадково. Якось у книгарні ми гортали книжечки і натрапили на «Капосну книжку маленького вовчика». Зателефонували до нашого центрального офісу. Як виявилось, вони і не знали, що ще в 2008 році вийшла друком книга про «пластунів». Тоді ми зателефонували у видавництво і дізнались, що там також працює «пластунка». Вона розповіла, що у них є ще одна книжечка про «Пласт» під назвою «Таємниця козацької шаблі». Тоді і народилась ідея провести серію таких презентацій в різних містах України».

Зі слів пана Зеня, наразі відбувається західноукраїнський етап туру презентацій. Відповідні читання пройшли вже у Львові, Тернополі, а після Івано-Франківська книжечки відбули до Чернівців. У Львові дітям їх читали артисти з гурту «Пікардійська терція», в Черівцях – молоді літератори. «В Тернополі запрошені співаки з гурту «Скай» на жаль не встигли прибути, – розповідає пан Тарас, – проте місцеві «пластуни» швидко зорієнтувались і запросили на презентацію акторів місцевого театру. В подальшій перспективі – подорож на Схід. Як стверджують активісти Івано-Франківського «Пласту», на книжечки вже чекають міста Донецьк і Краматорськ. І хоча в них «пластові» організації не такі потужні, організатори тим не менш очікують на високий ступінь зацікавленості читаннями. Далі на черзі – Київ. Там вже ведуться перемовини щодо участь в презентації почесного «пластуна» Сашка Положинського.

«Не секрет, – розповідає авторка однієї з книжечок пані Зірка Мензатюк, – що на сьогодні інтерес до читання серед дітей поступово згасає. Причина тому: інтернет, цікаві ігри. Там цікаві живі картинки, а от читання – це треба уявляти, але вміння уявляти власне і змінює тип мислення». Як стверджує пані Мензатюк, вдатись саме до «пластової тематики» її спонукала власна сестра, яка є виховницею в українських скаутів. «Вона була спортсменкою, – зазначає письменниця, літала на дельтаплані. Зрештою, у «Пласті» я побачила саме таку організацію, яка виховує на прикладі однолітків, а ще там дитина знаходить дорогу до Бога».

Автор: Сергій БІЛИЙ